ПЕТАК, 20. 9. 2024 - 13:27

Извор: TВ ХРАМ

Уручење награда победницима литерарног конкурса "Светосавског звонца"

У петак, 20. септембра 2024. године Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије примио је у Патријаршијском двору у Београду победнике литерарног конкурса "Светосавског звонца", који је почетком године организовала Канцеларија Српске Православне Цркве за сарадњу са младима у матици, окружењу и дијаспори и часопис "Светосавско звонце".

ТВ Храм

Резултати конкурса објављени су у мају ове године, а данас је Патријарх Порфирије награде уручио  добитницима. Трећу награду добила је Милица Ђоровић, ученица шестог разреда ОШ "Попински борци" из Врњачке бање, другу награду добио је Сергеј Рудолф, ученик петог разреда ОШ "Вук Караџић" из Врања, а прва награда припала је Милици Стојановић, ученици осмог разреда ОШ "Вук Караџић" из Лознице.

Обраћајући се присутнима, Патријарх Порфирије је рекао:

 - Драга децо, родитељи, вероучитељи, добротвори, нека благослов Божији дође на све нас молитвама Светога Саве. Ја вам од срца честитам на наградама које сте добили. Заправо, честитам на ономе што сте изнедрили из својих душа и ставили на папир, подстакнути и покренути најлепшим и највећим именом из нашег рода – именом Светога Саве. Свети Сава је, наравно, највећи син и најлепше име, најлепши светитељ из нашег народа, а светитељ је, не због тога што је био способнији од других, што је био даровитији од других, него због тога што је своје дарове и своје способности усмерио на најбољи могући начин, тако да дарови и способности у потпуности, од стране Светог Саве употребљени, одражавају вољу Божију. Другим речима, чинио је све оно што Бог од њега хоће и све оно што је записано у Јеванђељу, тако да га је Бог препознао и пројавио међу нама као светитеља Божијег.

Свети Сава је радио многе ствари. Међутим, највише од свега је градио храмове и цркве, устројавао Цркву Божију у нашем народу. С друге стране се трудио, колико год је то могуће да васпитава и образује свој народ. Дакле, бринуо се о школству знајући да и цркве и школе постоје не пре свега због тога да бисмо стицали знања из одређених привредних, научних и разних других области, него да бисмо та знања која смо стекли употребили на прави начин, употребили на добро. Дакле, циљ труда Светога Саве је био не да се створе околности у којима ће људима бити добро, не пре свега то, него је циљ био да устроји живот свога народа тако да народ буде добар. То јест, он је чинио оно што је и позив Божији, а то је да се трудимо да све што мислимо, све што говоримо и све што радимо буде тако устројено да се прославља име Божије с једне стране, и с друге стране да ми растемо у врлини, у добру и у лепоти. То значи да знања која стичемо из различитих научних области сама по себи не гарантују да ће оно што мислимо, говоримо и чинимо бити корисно. Него, знање је тек када је уоквирено врлином, уоквирено добром, онда прославља Бога, прославља и човека.

Зато и све оно што сте ви покушали да ставите на папир, то јест што сте изнели из своје душе и ставили  на папир везано за Светога Саву, није ништа друго него прослављање онога што је најважније, а то је Бога кроз Светога Саву. То није ништа друго него прослављање светости и наглашавање да добро и врлина и лепота нису вредности које зависе од било чега што је изван нас и што је споља, него да је наше срце, наше унутрашње биће простор у коме се рађају и развијају вредности, онда из срца, то јест из нас, из наше духовне димензије обогаћују све оно што је споља. Једном речју, оно што је важно када мислимо о Светом Сави, када се молимо њему, јесте да знамо да само мењајући себе у складу са Јеванђељем Божијим, у складу са светошћу, у складу са светитељима Божијим, можемо мењати и свет око себе. Ја вам још једном честитам, нека вас све Бог благослови, да вам да мудрости, да вам дас снаге да будете вредни, да све оно што сте добили од Бога употребите на најбољи могући начин, рекао је Патријарх српски.

Награде ученицима обезбедио је Владан Јанковић, власник компаније "Гигатрон".

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести