ПЕТАК, 20. 9. 2024 - 15:08

Извор: Мисионарско одељење АЕМ

Православље на Сејшелима: Услишена молитва

Ове године, протојереј-ставрофор Сергиос (Срђан) Јаношевић обележава 15 година од оснивања православне парохије на Сејшелима, где служи као старешина и први свештеник, у својој 77. години.

Мисионарско одељење АЕМ

Парохију је основао Његово Високопреосвештенство Митрополит Димитриос (Захарегас) од Танзаније и Сејшела, под јурисдикцијом Грчке православне патријаршије Александрије и целе Африке. Он је позвао оца Сергиоса, који је српског порекла и живи на овом острвљу, да постане свештеник и води православну заједницу као део афричке мисије.

Православни свештеници разних националности долазили су на Сејшеле као затвореници или посетиоци, али парохија није била основана. Најпознатији духовни отац који је био протеран од стране Британаца на ова острва у Индијском океану на годину дана био је Архиепископ Макариос III са Кипра, од марта 1956. до априла 1957. године, јер је подржавао независност Кипра од британске власти. Вратио се касније као слободан човек, а чак је намеравао да изгради кућу за пензионисање и цркву, али је преминуо пре него што је то могао остварити. Данас постоји фондација посвећена њему, која пружа помоћ деци Сејшела: www.makariosfoundation.com.

Грчка православна црква на Сејшелима окупља вернике српског, руског, украјинског, бугарског и сејшелског порекла који живе у овој земљи. Такође, многи посетиоци долазе с времена на време из свих крајева света да посете ову малу, али јединствену цркву и прославе Бога.

Срђана Јаношевић, ћерка оца Сергиоса, води мали црквени хор, а сама црква је капела која се налази у њеном дому. Планови за изградњу цркве и даље су у припреми. Срђана је уредник у Сејшелској новинској агенцији, а претходно је била главни секретар за штампу председника Републике Сејшела, доцент за енглеске студије на Универзитету Сејшела, ТВ репортер за Сејшелску радиодифузну корпорацију и дописник агенције Франс Прес.

Срђана ће говорити о промисаоној причи о формирању православне заједнице у којој је била члан управног одбора, и како се та заједница развила у цркву са јединственим духом и животом. Такође ће поменути људе који су допринели изградњи те заједнице.

Она ће говорити и о свом оцу као јединственом свештенику који је позван на ово духовно дело када је већ био у пензији, као и о њеној покојној мајци, протиници Вeсни, која је била дубоко молитвена супруга свештеника и мајка свим верницима у цркви.

Срђана Јаношевић ће објаснити како је рукоположење оца Сергиоса, на известан начин, било одговор на молитве њене породице које су трајале много година. О свему томе ће говорити у понедељак, 23. септембра у 19 часова, у просторијама Мисионарског одељења АЕМ.

Повезане вести

Вести