СУБОТА, 29. 6. 2024 - 14:28

Извор: Епархија крушевачка

Свечана прослава Видовдана у Цркви Лазарици

Свечаним бденијем у Цркви Лазарици, почело је празновање Видовдана – дана када се сећамо свих мученика који су положили живот свој за веру и отачаство од времена Светог кнеза Лазара до данас.

Епархија крушевачка

Свечано Бденије служио је Високпреосвештени Архиепископ и Митрополит крушевачки Господин Давид, а саслуживали су му: архијерејски намесник крушевачки протојереј Владица Столић, протојереј Јован Вуковић, као и ђакон Марко Цветковић. За певницом су појали клирици и богослови Епархије крушевачке. На крају бденија Владика је пререзао славски колач који су припремили чланови црквеног хора Свети кнез Лазар.

На Видовдан служена је Света Архијерејска литургија којом је началствовао Архиепископ и Митрополит крушевачки Господин Давид, а саслуживало му је бројно свештенство из Епархије крушевачке, али и свештенство Будимљанско-никшиће епархије, Браничевске епархије, Аустралијско-новозелнадске епархије, као и свештенство које служи при Војсци Србије.

За певницом су певали: Црквени хор Свети кнез Лазар, Дечији хор Лазарице, сестринство манастира Ковиље као и богослови наше Епархије.

Пре читања Еванђеља, владика Давид благоизволео да је рукопроизведе ђакона Ненада Матића у чин протођакона.

По завршетку Литургије, служен је парастос свим војсковођама и војницима, као и свима невинима који су пострадали за веру, Крст часни и отачаство. Након парастоста, Владика се обратио свима присутинима истаквши да ми имамо благослов служења и да кроз наше биће када служимо Богу, али и једни другима, струји сила историје целога народа.

Традиционално је одржана и Литија до Трга Косовским јунацима коју је предводио Архиепископ и Митрополит крушевачки Господин Давид, а учешћа у њој узели су и: Министар одбране господин Братислав Гашић, Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, градоначелник Града Крушевца господин Иван Манојловић, као и бројни представници државних институција.

По повратку у цркву Лазарицу, одржан је културно-уметнички програм фолкорног ансамбла из Аустралије, након чега је уследила трпеза љубави као и послужење за сав народ.

Епархија крушевачка
Епархија крушевачка
Епархија крушевачка
Епархија крушевачка
Епархија крушевачка
Епархија крушевачка
Епархија крушевачка
Епархија крушевачка

Повезане вести

Вести