ЧЕТВРТАК, 22. 8. 2024 - 15:55

Извор: TВ ХРАМ

Најава - Празнични дани Светих Новомученика Јасеновачких

Празнични дани Светих Новомученика Јасеновачких Епархија славонска ће и ове године традиционално обележити. Празнични дани отпочеће након празника Успења Пресвете Богородице од 1. септембра, свакодневним служењем свете Литургије у Манастиру Јасеновац, закључно са њиховим датумом празновања 13. септембра.

Централна прослава одржаће се у суботу 7. септембра ове године у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, Светом архијерејском Литургијом са почетком у девет часова, коју ће са верним народом служити више Архијереја наше Помесне и сестринских православних Цркава. Након тога, на гробној хумци код Цвијета у Спомен-подручју Јасеновац биће освештани славски колач и жито.

Поводом четрдесете годишњице од завршетка градње Јасеновачке цркве, која је током ратних деведесетих година претрпела скрнављења, и поводом њене обнове током протеклих година, у уторак 3. септембра, с почетком у девет часова, биће извршено велико освештање храма.

У четвртак 5. септембра, са почетком у 10 ч, у Истраживачком центру у манастиру Јасеновац биће одржан први део редовног научног скупа ,,Новомученици Полиперспектива X“, а други део ће се одржати у петак 6. септембра у Српској православној општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу, такође са почетком у десет часова, у коме ће учешће узети више међународних стручњака из ове области.

У оквиру празничних дана, у среду 11. септембра, на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима где је крштен свете успомене Павле Патријарх српски, биће служена Света Архијерејска Литургија.

Наведени догађаји имају неизмерно значање како за све пострадале тако и за наставак грађења културе сећања на Јасеновац и његове жртве.

ТВ Храм

Повезане вести

Вести