ПЕТАК, 28. 6. 2024 - 17:44

Извор: TВ ХРАМ

Прослава Видовдана у Манастиру Горњак (ФОТО)

Данас, 28. јуна 2024. године у Манастиру Горњак, првој задужбини Светог Кнеза Лазара свечано је обележен Видовдан, један од највећих празника у српском народу. Овај дан посвећен Светом Кнезу Лазару и косовским јунацима, окупио је вернике из свих крајева Србије и иностранства, који су дошли да одају почаст и литургијски се напоје.

Манастир Горњак


Прослава је започела рано ујутру Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Високопреосвећени Митрополит михаловсло кошички Господин Георгије уз присуство клирика из околних манастира и цркава. Света Литургија у испуњеном манастирском храму била централни догађај овог светог дана.

Беседом се верницима обратио игуман манастира Тумане високопреподобни архимандрит Димитрије који је све сабране подсетио на важност братске љубави и јединства међу православним народима, истичући заједничке духовне вредности и историјску повезаност. Игуман тумански Димитрије је у свом говору такође истакао важност очувања традиције и духовних вредности које Видовдан носи. Позвао је све присутне да следе пример кнеза Лазара у љубави према Богу и ближњем, те да се труде да својим животима допринесу изградњи праведнијег и бољег друштва у заједници са Христом.

У наставку дана духу празника, приређена је богата трпеза љубави у манастирској порти.Овај чин додатно је оснажио дух заједнице и пружио прилику за разговор и размену духовних искустава, док је посебан значај овогодишње прославе био је у присуству многобројних младих људи, који су се инспирисани предањима о Косовском завету и жртви Светог Кнеза Лазара окупили да се молитвено сете великог историјског догађаја и обнове своју веру и посвећеност.

Прослава Видовдана у Манастиру Горњак протекла је у радости и љубави, духовном заносу и свечарском расположењу, чувајући сећање на Светог Кнеза Лазара и косовске јунаке тиме оснажујући веру и јединство међу верницима. Манастир Горњак је и ове године потврдио својеврсно место као духовно средиште и светионик православне вере.
 

Манастир Горњак

Повезане вести

Вести