ПЕТАК, 28. 6. 2024 - 17:13

Извор: Епархије СПЦ

ВИДОВДАН У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Један од најзначајнијих празника у српском народу, чији значај проистиче из историјских догађаја који су везани за овај датум - празник Светог мученика Кнеза Лазара и свих Светих мученика српских – Видовдан, торжествено и молитвено је прослављен 28. јуна у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Прослава Видовдана у Саборном храму у Новом Саду

Епархија бачка

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког Дамаскина, свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.После заамвоне молитве, уз саслужење свештенства и ђаконства, Преосвећени владика Дамаскин је служио парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и Отаџбину, од Косовског боја до данас.

* * *

Видовдан у Белошевцу

Епархија шумадијска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и митрополит шумадијски Господин Г. Јован, благоизволео је служити Божанствену Свету архијерејску литургију у храму посвећеном Светом великомученику цару Лазару Косовском, поводом храмовне славе. После причешћа верног народа, заамовне молитве и литијског опхода око храма, Његово Високопреосвештенство је благоизволео пререзати славски колач.

* * *

Видовдан у Саборном храму у Зајечару

Епархија тимочка

У Саборном храму у Зајечару светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Вископреосвештенство Архиепископ ромулијанско-зајечарски и Митрополит тимочки Г. Иларион.

* * *

Видовдан у Карловцу

Епархија горњокарловачка

Његово Преосвештенство Епископ Горњокарловачки господин Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Оца Николаја Мирликијског у Карловцу.  По свршетку Светог Сабрања извршен је парастос за све мученике косовске, након чега се Епископ Герасим, пригодном бесједом, обратио присутним верницима.

* * *

Храмовна слава и крсна слава Војске Републике Српске у Језеру

Епархија бихаћко-петровачка

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије и војни Епископ при ОС БиХ служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење свештеномонаштва и свештенства Епархије бихаћко-петровачке и војног свештенства при ОС БиХ у храму светог Кнеза Лазара српског у Језеру гдје је прослављена храмовна слава и слава Војске Републике Српске.

* * *

Видовдан у Даљу

Епархија осечко-пољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у Светодимитријевском храму у Даљу.

* * *

Владичанска Литургија на Видовдан у Храму Васкрсења Христовог

Епархија ваљевска

На Видовдан, на чије је претпразништво пре три године устоличен у трон Епархије ваљевске, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је служио Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму.

* * *

Епископ хумски Јован богослужио у Храму Васкрсења Христовог у Франкфурту

ТВ Храм

Свету архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Франкфурту служио је Преосвећени Епископ хумски Г. Јован викарни Епископ Високопреосвећеног Митрополита немачког Г. Григорија.

Повезане вести

Вести