НЕДЕЉА, 4. 8. 2024 - 16:45

Извор: Епархије СПЦ

ШЕСТА НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У шесту недељу по Духовима, када молитвено прослављамо Свету Марију Магдалину – Благу Марију, 4. августа торжествено и молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Митрополит Фотије у Дервенти

Епархија зворничко-тузланска

Његово Високопреосвештенство Митрополит зворничко-тузлански Г. Фотије и Преосвећени Епископ горњокарловачки Г. Герасим освештали су у присуству бројних верника комплекс Старе цркве у Дервенти.

* * *

Архијерејска Литургија и рукоположење у Цетињском манастиру

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Саслуживали су архимандрит Пајсије, игуман Цетињског манастира и изабрани Епископ диоклијски, свештеномонаштво ове свете обитељи и свештенство Цетињског намесништва, уз молитвено присуство верног народа.

Пре Свете литургије, Митрополит Јоаникије је у чин чтеца и ипођакона рукопроизвео теолога Војислава Мијатовића, а у току Свете службе Божије га је рукоположио у чин ђакона.

* * *

Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви

Епархија милешевска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастир Милешеве.

* * *

Света архијерејска Литургија у Саборном храму у Нишу

Епархија нишка

Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки Господин Арсеније служио је Свету Литургију  у Саборном храму у Нишу.На самом почетку, Високопреосвећени Митрополит Арсеније је у чин чтеца и ипођакона рукопроизвео господина Андрију Живковића.Након Канона Евхаристије, Његово Високопреосвештенство рукоположио је ипођакона Андрију Живковића у свештенођаконски чин.

* * *

Света архијерејска Литургија у Даљу

Епархија осечко-пољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим богослужио је у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу.

* * *

Славска светковина у Доњим Лесковицама

Епархија ваљевска

Празник Свете Марије Магдалине традиционално је протекао у знаку велике молитвене свечаности у Доњим Лесковицама, чији је парохијски храм посвећен равноапостолној мисионарки, савременици Господа Христа. Литургијским сабрањем је нашалствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање више свештенослужитеља, појање певнице и молитвено присуство верног народа.

* * *

Нови посленици на Њиви Господњој у Епархији шабачкој

Епархија шабачка

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола Марка у Мајуру.

У току свете Литургије, владика Јеротеј је рукоположио у свештени јерејски чин ђакона Младена Живановића, а у ђаконски чин Александра Грујића, дугогодишњег вероучитеља Епархије шабачке.

* * *

Недеља шеста по Педесетници у Химелстиру

Епархија диселдорфска и немачка

Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, викар Митрополита немачког, служио је свету архијерејску Литургију у Манастиру Успења Пресвете Богородице у Химелстиру.

Повезане вести

Вести