НЕДЕЉА, 18. 8. 2024 - 18:09

Извор: Епархије СПЦ

ОСМА НЕДЕЉА ПО ДУХОВИМА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Осму недељу по Духовима, 18. августа 2024. године молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Митрополит Јован богослужио у селу Глоговац

Епархија шумадијска

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Глоговац код Јагодине. Пре Свете Литургије Архијереј је осветио новоизграђени парохијски дом и палионицу. За време Архијерејске Литургије Високопреосвећени митрополит је јереја Алексанра Радосављевића произвео у чин протонамесника.

* * *

Митрополит Фотије освештао Светосавски дом у Брестову

Епархија зворничко-тузланска

Високопреосвећени Митрополит зворничко-тузлански Г. Фотије служио је Свету архијерејску литургију у Брестову, у архијерејском намесништву дервентском. После свете Литургије, у порти храма освештан је новоизграђени светосавски дом, који ће служити локалној заједници за различите црквене потребе.
 

* * *

Митрополит Атанасије: Умножимо Божије дарове и искористимо на спасење

Епархија милешевска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља.

* * *

Митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног Трона пећкога Г. Јоаникије служио је Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру. Високопреосвећеном Митрополиту Јоаникију саслуживали су архимандрит Пајсије (Ђерковић), игуман Цетињског манастира и изабрани Епископ диоклијски, као и манастирско свештеномонаштво и свештенство Цетињског архијерејског намјесништва, уз молитвено присуство вјерног народа.

* * *

Архијерејска Литургија и рукоположење у Манастиру Високи Дечани

Епархија рашко-призренска

У манастиру Високи Дечани окупио се велики број верника, који су дошли из разних крајева да узму учешће у Светој Литургији коју је служио Митрополит рашко-призренски Г. Теодосије, заједно са свештенством и монаштвом наше Епархије.У току Свете Литургије Митрополит је у чин ђакона рукоположио Александра Бранковића, дипломираног теолога и дугогодишњег вероучитеља.

* * *

Митрополит Силуан у Ливерпулу

Епархија аустралијско-новозеландска

Његово Високопреосвештенство Митрополит аустралисјко-новозеландски Г. Силуан служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог апостола Луке у Ливерпулу.

* * *

Епископ Сергије служио свету архијерејску Литургију у манастиру Крки

Епархија бихаћко-петровачка

Благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита далматинског г. Никодима Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије служио је свету архијерејску Литургију у манастирском Храму светог Архангела Михаила у Манастиру Крки.

* * *

Архијерејска Литургија у најстаријој ваљевској цркви

Епархија ваљевска

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Указујући и на бројна искушења са којима се као народ суочавамо, Владика Исихије је додао да по питању ископавања (литијума) своје мишљење треба да изнесемо човекољубиво, угледајући се и уздајући се у Христа.

Повезане вести

Вести