ПОНЕДЕЉАК, 19. 8. 2024 - 17:19

Извор: Епархије СПЦ

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Празник Преображења Господњег торжествено и молитвено је прослављен 19. августа 2024. године у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Празник Преображења Господњег у Саборном храму у Новом Саду

Епархија бачка

На светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, свештенства Саборног храма и новосадских ђакона. После заамвоне молитве извршен је чин освећења новог рода винове лозе.

* * *

Митрополит Јоаникије у Требињу: „Трудимо се да посебно свијетле наша дјела“

Митрополија црногорско-приморска

У Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу поводом крсне славе овог храма и Града Требиње, Свету архијерејску литургију служили су Високопреосвећена господа Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног Трона Пећког Јоаникије, Архиепископ и Митрополит милешевски Атанасије и Архиепископ мостарско-требињски Митрополит захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије.

* * *

Митрополит Силуан богослужио у Кабрамати

Митрополија аустралијско-новозеландска

Његово Високопреосвештенство Митрополит аустралисјко-новозеландски Г. Силуан служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Кабрамати.

* * *

Преображење Господње – слава манастира Комоговина

Епархија горњокарловачка

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету Архијерејску Литургију у древном манастиру Комоговина на Банији. По завршетку Литургије освештани су славско жито и колач, а по обичају освећено је грожђе.

* * *

Празник Преображења у манастиру Ораховица

Епархија пакрачко-славонска

Светом Архијерејском Литургијом у Манастиру Ораховица служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован.

* * *

Преображењски сабор у Даљ Планини

Епархија осечко-пољска и барањска

Другог дана Преображењског сабора у Даљ Планини, Светим евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим.

Повезане вести

Вести