ПЕТАК, 28. 6. 2024 - 15:32

Извор: TВ ХРАМ

Парастос Косовским јунацима на Газиместану (ФОТО/ВИДЕО)

На Газиместану на Видовдан, 28. јуна 2024. године, Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије, Високопреосвећени Архиепископ и Митрополит рашко-призренски Г. Теодосије и Преосвећена Господа Епископи: будимљанско-никшићки Методије и новобрдски Иларион, викар Патријарха српског служили су парастос косовским јунацима од Косовског боја до данас. Архијерејима је саслуживао архимандрит Михаило, игуман манастира Светих Архангела код Призрена.

ТВ Храм

У беседи, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је рекао:

„У Цркви још нисам то чуо и хвала Богу, никада неће ни бити да се чује таква ријеч. Чујемо како кажу да имају  споразум. Колико је већ тих споразума било, али најглавнији споразум и тапија која је исписана крвљу постигнут је 1389. године и потписао га је Кнез Лазар, Милош Обилић, старина Југ Богдан и девет браће Југовића и Топлица Милан, Иван Косанчић и остали српски витезови. А за њима, ту су тапију потписивали и дописивали сви јунаци који су гинули за нашу отаџбину, за вјеру и слободу до дана данашњег.

Народе Божији, треба нам много памети и мудрости. Али ја сам одушевљен младим покољењем које је Бог покренуо и просвијетлио и које Бог сабира у наше светиње. У том погледу веома сам захвалан, Високопреосвећеном Архиепископу и Митрополиту Теодосију и нашим игуманима, и свештеницима, монасима и монахињама који имају толико љубави, да свакога дочекају, да свакога напоје својим чистим срцем и гостопримством и који трпе врло често, велика понижења и страдања. Али им Бог даје снагу јер дијеле и зло и добро са својим народом, који им је Бог повјерио. И имају подршку од цијелог српског народа, али и од цијелог православља. Јер они овдје штите нашу православну вјеру и наше дубоке духовне и културне коријене и заливају их те цвјетају и живи су и дају нам снаге свима. Нека Господ благослови младо покољење и све нас остале заједно са њима који се овдје окупљају, у Грачаници, Пећкој патријаршији, Високим Дечанима, манастиру Девичу, Богородици Љевишкој, манастиру Зочишту и осталим косовским светињама и који иду Божијим путем и стално обнављају завјет Светога кнеза Лазара, и који су му остали вјерни, не слушајући оне који говоре да је Косово изгубљено него слушају своје претке. И поштују небројене жртве које су вјековима приношене на олтару вјере и слободе“.

ТВ Храм

Повезане вести

Вести