НЕДЕЉА, 23. 6. 2024 - 15:03

Извор: Епархије СПЦ

ПЕДЕСЕТНИЦА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетница торжествено и молитвено је прослављен 23. јуна у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Празник Педесетнице у Саборном храму у Новом Саду

Епархија бачка

Његово Преосвештенство Епископ бачки госпoдин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном Епископу бачком Иринеју саслуживали су Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, свештенство Саборног храма и новосадски ђакони.После отпуста свете Литургије, Епископ мохачки господин Дамаскин је служио празнично вечерње свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

* * *

Празник Педесетнице у манастиру Возућици

Митрополија дабробосанска

Празник Силаска Светог Духа на апостоле свечано је и величанствено прослављен у древном манастиру Возућици код Возуће, општина Завидовићи, који је посвећен Пресветој Тројици. У древном манастиру Возућици свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Архиепископ сарајевски и Митрополит дабробосански Господин Хризостом. Након свете архијерејске литургије обављена је литија око светог храма, а испред храма благословени су славски дарови.

* * *

Храмовна и градска слава у Краљеву

Епархија жичка

На дан празника Свете Тројице, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит жички Господин Јустин уз саслужење великог броја свештенства. У току Литурије Вископреосвећени Митрополит  је рукоположио у ђаконски чин вероучитеља Милутина Лечића из Врњачке Бање. После замвомне молитве  извршен је чин резања славског колача и освећено је жито.

* * *

Митрополит Јован богослужио у Саборном храму у Крагујевцу

Епархија шумадијска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију Саборном храму у Крагујевцу. Након Литургије, Епископ је у наставку служио вечерњу службу Педесетнице.

* * *

Митрополит Фотије на празник Педесетнице служио у Теслићу

Епархија зворничко-тузланска

У храму Пресвете Тројице у Теслићу свечано је обележен велики Господњи празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетница, који се слави као храмовна слава. Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит зворничко-тузлански Господин Фотије, служио је свету архијерејску Литургију, уз присуство многобројних верника. Након литургије, верни народ је учествовао у литији, крсном ходу улицама Теслића.

* * *

Слава Цркве Свете Тројице у Старом граду Будва

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Aрхиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством служио је Свету архијерејску литургију у Храму Свете Тројице у Старом граду Будва, поводом славе ове светиње која прославља 220 година постојања.

По заамвоној у чин протојереја је рукопроизведен свештеник Александар Лекић, старешина овог светог храма.

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је након благосиљања славских приноса и резања колача, сабране поучио о значају овог великог празника који представља рођендан хришћанске Цркве, а који се празнује педесети дан после Васкрса.

* * *

Празник силаска Светог Духа на Апостоле- Педесетница, свечано прослављени и Манастиру Сопоћани

Епархија рашко-призренска

Митрополит рашко-призренски г. Тодосије, служио свету архијерејску Литургију у манастиру Сопоћани. Митрополиту су саслуживали игуман манастира, архимандрит Теоктист, свештенство и свештеномонаштво Епархије. На малом входу, Митрополит Теодосије је чином протосинђела одликовао јеромонаха Серапиона, настојатеља манастира Тушимље.Након благосиљања славског колача и жита, верни народ је са својим Епископом кренуо у Литију око прекрасне цркве, задужбине краља Стефана Уроша I.

* * *

Педесетница у Трстенику

Епархија крушевачка

Високопреосвећени Архиепископ и Митрополит крушевачки Г. Давид, началствовао је светим Евхаристијским сабрањем поводом храмовне славе цркве у Трстенику, као и славе Општине Трстеник.

* * *

Слава манастира Манастирица

Епархија тимочка

Његово Високопреосвештенство Архиепископ ромулијанско-зајечарски и Митрополит тимочки Г. Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Свете Тројице у Манастирици.

* * *

Педесетница у нишкој Саборној цркви

Епархија нишка

Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки г. Арсеније началствовао је свештеним литургијским сабрањем у нишком Саборном храму Силаска Светога Духа на Апостоле, који овога дана прославља своју славу.

Након завршетка Свете Евхаристије служено је вечерње богослужење, на коме су читане и празничне коленопреклоне молитве.

Уследио је свечани литијски ход, а свечана поворка прошла је главним нишким улицама.

После повратка у црквену порту, освећени су славски дарови и пререзан славски колач, припремљен поводом славе Саборног храма.

* * *

Слава Саборног храма Епархије ЗХиП

Епархија захумско-херцеговачка

Његово Високопреосвештенство Архиепископ мостарско-требињски и Митрополит захумско-херцеговачки Г. Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Саборном храму Пресвете Тројице у Мостару.

На данашњем литургијском сабрању, Митрополит Димитрије рукоположио је љубињског вероучитеља, теолога Богдана Сантрача у чин ђакона и назначио за храм Успења Пресвете Богородице у Љубињу.

* * *

Свечано прослављена слава манастира Свете Тројице код Пљеваља

Епархија милешевска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима, поводом манастирске славе. Након заамвоне молитве и трократног молитвеног опхода око светог храма, пред улазом у храм су освештани славски дарови и преломљен славски колач, које је припремио настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима са својим монашким братством и пријатељима ове српске светиње.

* * *

Празник Педесетнице – храмовна слава у Хрватској Дубици

Епархија горњокарловачка

У месту Хрватска Дубица свечано је прослављена храмовна слава. Прослављање празника отпочело је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачко Г. Герасим. 

По заамвоној молитви, епископ Герасим осветио је славске дарове – колач и жито, које су припремили кумови данашње храмовне славе, а по окончању Свете Литургије епископ се обратио вјерницима пригодном бесједом.

Благословом епископа Герасима, трудом и залагањем надлежног пароха протопрезвитера – ставрофора Славише Симаковића и уз помоћ људи добре воље завршена је и оспособљена црквеноопштинска сала. Епископ Герасим извршио је чин освећења овог објекта како би се парохијани након Евхаристијских сабрања окупљали на трпезама љубави. 

* * *

Педесетница - храмовна слава у Винковцима

Епархија осечко-пољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету Литургију у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Винковцима.

* * *

Духовска свечаност у част храмовне славе у Обреновцу

Епархија ваљевска

Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије служио је свету архијерејску Литургију на храмовну славу обреновачке саборне светиње, која је и ове године окупила мноштво верног народа Посавине. Након Литургије, пред храмом је формирана литија, која је прошла централним градским улицама. Испред дома Градске општине Обреновац Владика Исихије је преломио славски колач са првим човеком града Милошем Станојевићем, његовим сарадницима и грађанима. Литија је заокружена код Храма Силаска Светог Духа на апостоле, где су такође благосиљани славски дарови.

* * *

Тројчиндан молитвено прослављен у Заграду код Берана

Епархија будимљанско-никшићка

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном данашњем великом празнику у селу Заград код Берана. По одслуженој Литургији,  сабрани су, предвођени Епископом свечаном литијом опходили храм Свете Тројице. Благосиљан је и пререзан славски колач.

* * *

Педесетница у Саборном храму у Шапцу

Епархија шабачка

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

Повезане вести

Вести