НЕДЕЉА, 16. 6. 2024 - 16:35

Извор: Епархије СПЦ

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА ПРВОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Недељу Светих Отаца Првог Васељенског сабора, 16. јуна 2024. године молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Митрополит Хризостом у Чаваринама код Сокоца

Митрополија дабробосанска

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом посетио је село Чаварине на Романији у општини Соколац и у храму Светих отаца Првог васељенског сабора служио свету архијерејску Литургију. После свете Литургије освећени су славски дарови и обављен трократни опход око светог храма. 

* * *

Архијерејска Литургија у Дети

Епархија будимска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит будимски и администратор темишварски г. Лукијан служио је свету архијерејску Литургију у храму Срба Светитеља у Дети.

* * *

Канонска посета Архипастира жичког Г. Јустина Храму Светог пророка Илије у Книћу

Епархија жичка

Архипастир жички г. Јустин, служио је свету архијерејску Литургију у Храму Светог пророка Илије у Книћу.

* * *

Митрополит Јован служио у храму Светих новомученика крагујевачких у спомен парку у Шумарицама

Епархија шумадијска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих новомученика крагујевачких у спомен парку у Шумарицама поводом освећења храма.

* * *

Митрополит Фотије у Угљевику: ПРАВОСЛАВЉЕ ПРОПОВИЈЕДА ИСТИНУ

Митрополија зворничко-тузланска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит зворничко-тузлански г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Храму Преподобне мати Параскеве у Угљевику.

* * *

Божанска Литургија у манастиру Сељани код Пријепоља

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља.

* * *

Света Архијерејска Литургија у Саборном храму Светог оца Николаја мирликијског у Карловцу

Митрополија горњокарловачка

Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.  

* * *

Слава Епископије пакрачко-славонске и храма у Дарувару

Митрополија пакрачко-славонска

Слава Епископије Пакрачко-славонске и храма у Дарувару, прослављена је молитвено и торжествено. С верним народом, свештеним клиром, монаштвом и гостима, свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован. После свете Литургије, у славу Божију, а у част и спомен Светих Отаца Првог Васељенског сабора, освештани су славски колач и жито.

* * *

Освећење храма у Копјеници

Епархија бихаћко-петровачка

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије посетио је село Копјеницу надомак Кључа како би том приликом освештао обновљени Храм Силаска Светог Духа на Апостоле.

* * *

Владика Иларион предводио сабрање у параклису манастира Буково

Митрополија тимочка

Његово Високопреосвештенство Митрополит тимочки г. Иларион предводио је евхаристијско сабрање у манастиру Буково.

* * *

Недеља седма по Пасхи у нишком насељу "Никола Тесла"
 

Епархија нишка

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније начаслтвовао је Светом Архијерејском Литургијом у храму Светих Врача Козме и Дамјана у нишком насељу "Никола Тесла".На Малом входу, Преосвећени Владика је чином протојереја одликовао протонамесника Дејана Милошевића.

* * *

Света архијерејска Литургија у Светоуспенском манастиру

Епархија осечко-пољска и барањска


Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини.

* * *

У Недељу Светих Отаца Епископ Исихије служио у Мионици

Епархија ваљевска

У Храму Вазнесења Христовог у Мионици Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије началствовао је на Светој Архијерејској Литургији.

* * *

Епископ Методије служио Литургију у Расову: Преко ближњег којег видимо доказујемо љубав према Богу Којег не видимо

Митрополија будимљанско-никшићка

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Расову код Бијелог Поља.

* * *

Мало освећење храма у Трновом Долу

Епархија захумско-херцеговачка

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије служио је Свету архијерејску Литургију у Храму Светог Архангела Михаила у Трновом Долу.

* * *

Света архијерејска Литургија и рукоположење у Касарским Ливадама

Митрополија шабачка

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама.У току свете Литургије, епископ Јеротеј је рукоположио у свештени  јерејски чин ђакона Стефана Лукића, клирика Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке.

* * *

Нови ђакон Епархије бачке рукоположен у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

Епархија бачка

У Светоархангелском манастиру у Kовиљу, јутрење је служио јеромонах Ермолај, уз саслужење јерођакона Иринеја и молитвено присуство Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, викара Епископа бачког. У наставку јутрења, Епископ мохачки г. Дамаскин је служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона Милоша Миливојевића, вероучитеља из Суботице, а у току свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

Повезане вести

Вести