НЕДЕЉА, 9. 6. 2024 - 16:07

Извор: Епархије СПЦ

НЕДЕЉА СЛЕПОГА У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У Недељу Слепога, 9. јуна 2024. године молитвено је било у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

* * *

Освећење цркве брвнаре у Вранићу

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у цркви Светих Севастијских мученика у Вранићу. Пре свете Литургије Владика је освештао храм који је комплетно обновљен поводом два века од постојања. У току Литургије Епископ је одликовао свештеника вранићког Дарка Павловића достојанством протонамесника.

* * *

Епископ Атанасије: Господ нас оспособљава да живимо бесмртним животом

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Куманица.

* * *

Света архијерејска Литургија у Рмњу

Епархија бихаћко-петровачка

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије служио је свету архијерејску Литургију у манастирском параклису светог Јована Златоустог у Манастиру Рмњу.

* * *

Епископ Иларион богослужио у Саборном храму у Зајечару

Епархија тимочка

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

* * *

Света архијерејска Литургија у Валпову

Епархија осечко-пољска и барањска

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у капели Светог великомученика Георгија у Валпову.

* * *

Слава Фондације Свети Вукашин

Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Током данашњег сабрања, у чин протопрезвитера, Владика Димитрије произвео је, сабрата Саборног храма, свештеника Драгишу Томића. Поводом славе Фондације „Свети Вукашин“, добротворне организације Епархије захумско-херцеговачке и приморске извршено је освећење славског колача и жита, а у Саборном храму сабрао се велики број чланова и добротвора.

* * *

Епископ Јеротеј: Љубав и милосрђе Васкрслог Христа су залог вечног живота

Епархија шабачка

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Узвећу.

У току свете Литургије, по благослову и молби Преосвећеног Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког г. Лонгина, епископ Јеротеј је у свештени ђаконски чин рукоположио г. Стефана Лукића, клирика ове епархије.

Повезане вести

Вести