ЧЕТВРТАК, 12. 10. 2023 - 18:55

Извор: Епархија ваљевска

Епископ Исихије осветио место будућег храма у кругу КПЗ Ваљево (ФОТО)

На потезу између управне зграде и Дома културе Казнено- поправног завода Ваљево биће изграђен храм у коме ће се вршити богослужења. Богомоља ће бити посвећена Светом великомученику Димитрију, ранохришћанском угоднику, који је венац славе задобио као младић, разделивши своје имање убогима и пострадавши за Христа Господа.

Епархија ваљевска

На празник Преподобног Киријака Отшелника (Михољдан) Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије осветио је место будуће светиње, уз саслуживање духовника установе јереја Дејана Трипковића, духовника Централног затвора и Специјалне затворске болнице у Београду јереја Глигорија Марковића и више свештенослужитеља, те молитвено учешће запослених и штићеника КПЗ.

Први грумен земље око крста, где ће бити свети олтар, нанео је Владика Исихије, благосиљајући сабране којима је, према његовим речима, дата јединствена прилика у животу да учествују у процесу изградње дивног храма, који ће засијати и осветити овај простор и све душе које са вером прилазе и моле се у њему, што је велики Божји благослов.

Учествовањем у зидању храма, молитвеном подршком онима који раде, и ми сами своје душе зидамо као домове у које треба да примимо Господа Исуса Христа, Који је дошао ради тога да буде са нама. Сабираћемо се у славу Божју и под окриљем Светог Димитрија у овом храму и узносићемо молитве покајне и благодарне, јер нас је Господ све призвао Себи и све нас у љубави очекује и освећује свакога, који Му са вером прилази- рекао је Владика Исихије, благосиљајући почетак градње и све који ће принети свој труд у изградњи и одржавању светиње. 

По благослову блажене успомене Епископа шабачко- ваљевског Лаврентија, од 2005. године у КПЗ Ваљево богослужења се обављају у Капели Светог Саве. Трудољубљем духовника установе јереја Дејана Трипковића, коме је установу на старање поверио блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин, духовни живот у њој је веома богат. Често се служе Литургије, прослављају сви велики празници, а штићеници имају прилику и да послушају предавања у циклусу „Православље и млади“, будући да се гости трибина на позив оца Дејана Трипковића радо одазивају да посете овдашњи Дом културе и поразговарају са младићима, који се налазе на одслужењу казне. Око 98 одсто њих је православне вероисповести, те је потреба за храмом заиста велика, имајући у виду значај литургијског живота у ресоцијализацији осуђених лица и њиховог повратка у друштвену заједницу. Они који су других вероисповести такође имају простор и време за своје верске потребе, каже начелница Одељења за третман Наташа Стевановић. Она је данас је била посебно радосна, јер се управо служба којом руководи брине о организацији духовних активности штићеника. Добродошлицу гостима је пожелела и управница КПЗ Светлана Веселиновић, која је такође са сарадницима и штићеницима учествовала у приносу молитве за Божји благослов градње храма. Владика Исихије даривао је будућој светињи Свето јеванђеље и освећеном водом покропио све окупљене, док су свештеници Дејан Трипковић и Глигорије Марковић поделили иконице и житије Светог великомученика Димитрија. Свечаност је заокружена трпезом љубави, коју су штићеници припремили за запослене и госте.

Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска

Повезане вести

Вести