ЧЕТВРТАК, 12. 9. 2024 - 18:13

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије посетом благословио Епархију бихаћко-петровачку (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на позив Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Сергија благоизволео је да учини канонску посету Богом чуваној Епархији бихаћко-петровачкој у периоду од 12. до 14. септембра поводом обележавања 580 година од изградње манастира Рмња у Мартин Броду.

ТВ Храм

Првог дана посете Патријарх Порфирије стигао је у поподневним часовима у Босански Петровац, где га је испред храма Светих апостола Петра и Павла дочекао Преосвећени Епископ Сергије, свештенство, монаштво и верни народ Епархије бихаћко-петровачке.

Поводом доласка Патријарха Порфирија, у поменутој цркви служен је свечани чин доксологије и у наставку вечерње богослужење, у молитвеном присуству  Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита врањског г. Пахомија, Његовог Високопреосвештенства Митрополита брегланичког г. Илариона (Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија), те Преосвећених епископа: бихаћко-петровачког г. Сергија и јенопољског Никона, викар Патријарха српског, бројног свештенства и монаштва и верног народа.

У беседи, Епископ Сергије је истакао: "Добро нам дошли у Босански Петровац, у велкомученичку Епархију бихаћко-петровачку која вас дочекује раширених руку и отвореног срца. Ваш долазак представља истинску духовну добробит, јер је ваша посета сабрала све нас у једном духу, духу заједништва у Христу Исусу, без којег не можемо чинити ништа. Добро су вам познате прилике и неприлике у којима живимо, постојимо и боримо се онако како то само Крајишници умеју и знају, а ваш долазак нас додатно подстиче да издржимо у тој борби до краја, баш онако како су то чинили наши славни преци, који нас крепе на путу којим нам ваља ићи."

ТВ Храм

Потом се присутнима обратио и Патријарх српски Порфирије истакавши да је Бог хтео да дође у ове благословене крајеве и да се у Христу сретнемо и да се заједно Њему молимо и помолимо за мир, за радост,  за љубав.

"Благословио је Господ да дођем у овај крај да се утешим вером вашом и својом, вером православном, вером хришћанском, оном вером коју смо примили од наших светих предака и коју живећи њом треба да предамо и онима који после нас долазе. Оном вером која нас је кроз векове обликовала, која је формирала наше биће, која је уобличила наш православни, српски лик, вером православном која је наше име, и наше презиме, вером у којој јесмо оно што јесмо, и по којој и други и другачији. Вером не као етикетом идеолошком, него вером јеванђељском која је наш живот, јер само та и таква вера могла је да уобличи оно што ми данас јесмо, православни Срби. И зато где год наш народ живи на било ком континенту, у било којој земљи он јесте оно што јесте, управо по својој вери и по тој православној вери га други препознају."

* * *

У петак 13. сетембра у 11 часова биће уприличен дочек Његове Светости испред храма Светог Саве у Дрвару, након чега ће у 12 часова уследити  посета Висућ граду и храму Светих апостола Петра и Павла у Награђу.

У суботу 14. септембра у 9 часова биће служена света архијерејска Литургија и велико освећење манастирског храма које ће предводити Патријарх Порфирије уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве, свештеномонаха и свештеника.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести