ЧЕТВРТАК, 1. 8. 2024 - 11:27

Извор: TВ Храм

Обележена крсна слава Војске Србије, богослужио Епископ Доситеј (ФОТО/ВИДЕО)


Крсна слава Војске Србије — Свети деспот Стефан Високи свечано је обележена данас 1. августа богослужењем у Храму светог апостола и јеванђелисте Марка у Београду.

ТВ Храм


Свету архијерејску Литургију  служио је Његово Преосвештенство Викарни Епископ липљански г. Доситеј уз саслужење свештенства Архиепископије београдско-карловчке.

У својој поучној беседи Епископ Доситеј је истакао да смо се данас окупили да молитвено прославимо Бога и дивнога међу Светима Божијим Деспота Стефана Лазаревића.

"Благородног деспота, сина великога и славног Кнеза српског Лазара који је био храбар и непобедив у биткама, у дипломатији мудар преговарач, у својој келији скроман, скрушен молитвеник и подвижник. Његова дубока вера и оданост православљу  је изњедрила једну књижевност, изњедрила је архитектоноска достигнућа и он је прославио Србију. Живео је у веома тешким геополитичком околностима и у њима је успео не само да одбрани нашу отаџбину, него и да је прошири.

Имао је светле примере светих Немањића и свога оца и он је био прави вожд нашег народа заједно са својим оцем кнезом Лазарем, који је својом крвљу натопио наше Косова, који  је жртвовао своју главу за нашу слободу.

Целог себе, сав свој живот подредио је слављењу Бога и љубави према своме народу, према своме роду. Благо оној земљи којој су владари свети људи, који се владају узвишеним хришћанским начелима", поручио је, између осталог, Епископ Доситеј.

Литургији и, потом, благосиљању дарова и резању славског колача присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић,
народни посланици, министри у Влади Републике Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и бројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Војсци Србије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести