СУБОТА, 31. 8. 2024 - 13:37

Извор: TВ ХРАМ

Света Литургија и молебан за почетак официрске службе 144. и 145. класе Војне академије и 10. класе Медицинског факултета ВМА (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни Г. Доситеј, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, у суботу 31. августа 2024. године. После свете Литургије, Преосвећени Епископ служио је молебан за почетак официрске службе 144. и 145. класе Војне академије и 10. класе Медицинског факултета ВМА.

ТВ Храм

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству кадета 144. и 145. класе Војне академије и 10. класе Медицинског факултета ВМА и припадника Војске Србије.

У архипастирској беседи, преносећи благослове Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Епископ Доситеј је нагласио да је ово велики дан за све. Наша Црква се радује вашем успеху, радује се вама као чедима својим што сте привели крају ово једно богоугодно дело. Ви сте наш понос, ми се вама поносимо, као и свим великим и славним војсковођама и војницима у нашој славној историји. Наша држава је утемељена од самих својих почетака на хришћанским вредностима, од давних времена, посебно од времена светих и славних Немањића, Лазаревића, и осталих славних наших предака. Наша историја је страдална, наша земља је мала, али ми њу волимо и часно страдамо борећи се за слободу.

Епископ Доситеј је додао да је наша земља једна непроцењива вредност, јер у слободи један народ цивилизацијски напредује. Он тада има велика и културна достигнућа и технолошка и убраја се у велике народе. Зато је наш народ кроз историју ценио високо слободу и звао је слобода златна. Ми хришћани све започињемо молитвом и завршавамо са молитвом. Све почињемо са благословом и завршавамо са благословом. И ово је један завршетак и један почетак. Завршетак једног труда у коме сте стасали да браните отаџбину, а опет почетак једног новог труда, ви ћете бити они који ће преваспитавати нове генерације и оспособљавати их да бране слободу златну. Пред вама је велико и светло дело и наша Црква се радује!

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести