НЕДЕЉА, 14. 7. 2024 - 09:32

Извор: TВ ХРАМ

Епископ Алексеј у цркви Светог Василија Острошког на Бањици: Како гледамо на све око себе, тако и живимо (ФОТО/ВИДЕО)

Ако се Христос уселио у нашу душу, он је даровао светлост и зато је око наше светло, ако је Христос у души, ако је ум наш светао, а ум је око душе. Такав је наш живот - како гледамо, тако и живимо. Ако су наше очи кварне и наш брат је кваран. Ако су наше очи светле и здраве, и наш је брат и здрав и светао, и све око нас, рекао је Епископ Алексеј у беседи, 14. јула 2024. године.

ТВ Храм

У трећу недељу по Духовима, када молитвено прослављамо Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, 14. јула 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, викар Патријарха српског Г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Светог Василија Острошког на Бањици.

Епископу Алексеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Поучавајући сабране беседом, Преосвећени Епископ је рекао да нашим животом или задобијемо живот вечни или га протраћимо. Управо данашње Јеванђеље нам говори о томе, о светиљки. Ако је светиљка здрава и наше ће тело бити здраво и светло. Ми смо склони да увек гледамо својим очима, то је наш проблем. Најчешће нису наше очи најздравије, као да им фали светлости или су замагљене, па тако видимо другога и све око себе. Ако је наша душа светла, односно охристовљена, то је суштина данашњег Јеванђеља. Ако се Христос уселио у нашу душу, он је даровао светлост и зато је око наше светло, ако је Христос у души, ако је ум наш светао, а ум је око душе. Такав је наш живот - како гледамо, тако и живимо. Ако су наше очи кварне и наш брат је кваран. Ако су  наше очи светле и здраве, и наш је брат и здрав и светао, и све око нас.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести