ПЕТАК, 28. 6. 2024 - 09:35

Извор: TВ ХРАМ

Литургијски прослављена слава цркве Лазарице у Београду - Епископ Нектарије: После сваке Голготе долази Васкрсење (ФОТО/ВИДЕО)

Порука данашњег празника и утеха за нас хришћане јесте да после сваке Голготе долази Васкрсење. Свети и свехвални Кнез Лазар изабрао је Царство Небеско, изабрао је све вредности које нас воде ка Царству Небеском. Изабрао је вечност пре него пролазност и то је она порука коју ми славимо данас, коју нам поручује Свети Лазар и сви Свети мученици који су пострадали са њим. Нема под капом небеском народа који је више гоњен него хришћани. Међу хришћанима који су прогоњени кроз векове је и наш српски народ. Ми то добро знамо. Једино што треба да се поучимо јесте да не гунђамо, да не осуђујемо, него да се кајемо, да будемо слични Лазару, како би њега и све мученике наше срели горе у вечности, рекао је Епископ Нектарије у беседи, 28. јуна 2024. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ јегарски и изабрани Епископ лондонски и великобританско-ирски Г. Нектарије служио је свету архијерејску Литургију на празник Светог мученика Кнеза Лазара и свих Светих мученика српских - Видовдан, 28. јуна 2024. године у цркви Лазарици у Београду.

Епископу Нектарију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да је порука данашњег празника и утеха за нас хришћане да после сваке Голготе долази Васкрсење. Свети и свехвални Кнез Лазар изабрао је Царство Небеско, изабрао је све вредности које нас воде ка Царству Небеском. Изабрао је вечност пре него пролазност и то је она порука коју ми славимо данас, коју нам поручује Свети Лазар и сви Свети мученици који су пострадали са њим. Зато, ту поруку имамо као наду и утеху да и ако по логици овог света када губимо, заиста по логици овог света Свети Лазар је био губитник на Косову, али када погледамоо вечност и загледамо се у Христа, видимо да његова жртва није била узалуд. Исто као што ни жртва Христова на крсту није била узалуд, него нам је дала живот вечни, дала нам је васкрсење. Са тим поукама и ми да се утешимо, да свако наше страдање јесте за наше добро, за наше спасење. Нема под капом небеском народа који је више гоњен него хришћани. Међу хришћанима који су прогоњени кроз векове је и наш српски народ. Ми то добро знамо. Једино што треба да се поучимо јесте да не гунђамо, да не осуђујемо, него да се кајемо, да будемо слични Лазару, како би њега и све мученике наше срели горе у вечности.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести