ПЕТАК, 28. 6. 2024 - 09:22

Извор: TВ ХРАМ

Слава крипте Храма Светог Саве на Врачару - Патријарх Порфирије: Молимо се за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији (ФОТО/ВИДЕО)

Данас славећи Светог Кнеза Лазара, славимо Господа, славимо молећи се за нашу браћу и сестре где год да се налазе у свету, нарочито за оне који су на Косову и Метохији, славимо истинску и праву победу, славимо нашу православну веру, славимо неодустајање од себе, од онога што јесмо, јер на тај начин не одустајемо од Царства Божијег, од Бога, од православне вере. Молимо се за себе, а нарочито за сву нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, за мир у читавом свету, молимо се и за оне са којима живимо, за оне који су поред нас, да све оно што желимо себи, Господ да и њима, да бисмо сви имајући мир са Богом, имали мир у себи, а онда могли да имамо и мир међу собом, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 28. јуна 2024. године.

ТВ Храм

На празник Светог мученика Кнеза Лазара и свих Светих мученика српских - Видовдан, 28. јуна 2024. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у крипти Храма Светог Саве на Врачару, поводом славе крипте.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан, викар Патријарха српског и старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Патријарх српски је рекао да узети крст Христов и поћи за Њим значи само поставити приоритете у свом животу, ни у ком случају не значи презрети било шта што је произашло из љубави Божије, из промисла Његовог, ни у ком случају не значи презирати и одбацивати творевину Божију. Напротив, определити се за крст Христов значи све што је у нама и око нас поставити на своје право место, како би онда и сва творевина добила свој смисао, добила своју пуноћу, како би онда и наше стваралаштво било истинска култура, како би онда оно што је култура било продукт и и производ култа како и сама реч казује, то јест продукт нашег начина живота и нашег погледа на свет, једном речју наше вере и нашег опредељења за Христа.

У Светоме Сави, ми смо се определили за Царство Божије које није тек нека фикција, нека идеја, него реалност која нам је дата сада и овде, а која зависи од нашег опредељења и нашег труда да то опредељење буде наша пракса, наш конкретан живот у Христу. Ми смо се определили свесно и слободно за Христа, знајући да је у Њему и наша пуноћа, да је крст Његов носилац васкрсења и победе и да се победа не мери математиком и параметрима овога света. То исто је знао и Свети Кнез Лазар који је попут Светог Саве живео Христом и знао да не може бити вечера важнија од вере, како каже наш народ. Важно је поставити узрок и циљ нашег постојања као координате живота. Свети Кнез Лазар определио се за Христа, Њега је ставио на прво место, рекао је Патријарх Порфирије.

У Светом Кнезу Лазару нама као предање остао је Косовски завет. Он је пошао у бој који није био искључиво и само за територију, не због тога што територија није важна. И Косовски завет није пре свега за нас територија, али није неважна ни територија, јер све што је наше, а и територија преставља символ, представља показатељ, знак нашег опредељења. Као што је вечна тема Косова које је украшено безбројним бисерима опредељења Светога Кнеза Лазара и Светог Саве и свих светих из рода нашег, бисерима као што је Грачаница у којој се служи данас Литургија, бисерима као што су Пећка Патријаршија, Дечани, Богородица Љевишка и многим другим бисерима које мало ко има на земљином шару. Косовски завет није напросто мит за нас, јер у миту можете бити победници и бити поражени. Косово је за нас завет, Косовски завет, а Косовски завет је нераскидиво везан са Новим Заветом, заветом Христовим у којем ми успостављамо завет са Богом Живим, завет у чијем темељу и центру се налази врлина, то је светост. Косовски завет у Светом Кнезу Лазару није ништа друго него опредељење за светост и светињу, за светињу живота, за светињу живота која се темељи на вери у Христа, а не на вечери, не на вечери пролазној, него на Тајној вечери, рекао је Патријарх Порфирије.

Данас славећи Светог Кнеза Лазара, славимо Господа, славимо молећи се за нашу браћу и сестре где год да се налазе у свету, нарочито за оне који су на Косову и Метохији, славимо истинску и праву победу, славимо нашу православну веру, славимо неодустајање од себе, од онога што јесмо, јер на тај начин не одустајемо од Царства Божијег, од Бога, од православне вере. Молимо се за себе, а нарочито за сву нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, за мир у читавом свету, молимо се и за оне са којима живимо, за оне који су поред нас, да све оно што желимо себи, Господ да и њима, да бисмо сви имајући мир са Богом, имали мир у себи, а онда могли да имали и мир међу собом, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

После светог евхаристијског сабрања, освештани су славски дарови поводом славе крипте Храма Светог Саве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети мученик Кнез Лазар

ТВ Храм

Један од великаша српских, који су владали царством српским после цара Душана. По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад сукоби се на Косову пољу 1389. г. 15. јуна са турским царем Амуратом, где буде посечен. Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време другог светског рата (1942. год.) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају. Обновио Хилендар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитором ман. руског Пантелејмона као и многих других цркава и манастира.

Повезане вести

Вести