ПОНЕДЕЉАК, 17. 6. 2024 - 10:57

Извор: Епархија ваљевска

Повратак Аве Јустине у његове Ћелије

У години тројубилеја- 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију, Преподобни Отац Јустин први пут је „изашао“ из манастира Ћелије, у којима је током земног века преко три деценије Богу служио и у којима својим светим моштима данас пребива. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, мошти Аве Јустина ове године испраћене су у Београд на претпразништво Спасовдана и на дан празника биле на челу литије у час славе српске престонице. Литијски су донете у Храм Светог Саве, где су боравиле до 16. јуна 2024. године и где им је на поклоњење притекло више десетина хиљада верника.

Епархија ваљевска

У Недељу Светих Отаца Првог Васељенског Сабора, Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије је одслужио акатист Преподобном Оцу Јустину у Храму Светог Саве, заједно са својим замеником протонамесником Филипом Јаковљевићем и више свештенослужитеља, након чега су мошти Оца Јустина испраћене пут његовог дома у манастиру Ћелије. Обраћајући се ћелијском сестринству и свима сабранима, отац Филип Јаковљевић је поделио утиске о великој духовној радости у којој је мноштво људи у Београду дочекало мошти Оца Јустина, исправивши на тај начин пре више деценија нанету му неправду када је протеран из престоног града. 

  • У литији је била река народа, мноштво људи који су певали духовне песме. Заиста, то је победа Цркве и светитеља Божјег и пројава покајања. Деца и унуци оних који су прогонили и омаловажавали Оца Јустина дошла су да затраже опроштај. Сведок сам да немали број људи, прилазећи кивоту, је проливао сузе и ридао. То је велика утеха за све нас… Радујемо се што га је дочекао заветни српски храм у свој лепоти. Не само оној коју око може да види и да се зарадује, него у духовној лепоти. Када је Преосвећени Владика Исихије одслужио акатист, мноштво народа  је испратило Светог Аву Јустина коленоприклоно. Владика Исихије их је благословио и позвао да дођу у манастир Ћелије, где ће бити дочекани и укрепљени молитвама и благословима Преподобног Оца Јустина- поделио је отац Филип Јаковљевић утиске из Београда, благословивши све који су дочекали Аву у Ћелијама, месту у коме почива и у коме му притичу боготражитељи из целог света.

Повезане вести

Вести