НЕДЕЉА, 16. 6. 2024 - 19:27

Извор: ТВ ХРАМ

Боравак Курске иконе у Сремским Карловцима (ФОТО)

У суботу 15. јуна 2024. године у параклису Светог Димитрија у Патријаршијском двору, крај чудотворне иконе Мајке Божије Курске, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ јегарски и изабрани британско-ирски Г. Нектарије, у присуству свих гостујућих архијереја Руске православне заграничне цркве, као и Високопреосвећеног Митрополита сремског Г. Василија.

ТВ Храм

У вечерњим сатима икона Пресвете Богородице свечано је унета у Саборну цркву Светог оца Николаја где је Високопреосвећени Митрополит Василије са карловачким свештенством служио вечерње богослужење и акатист Мајци Божијој у присуству великог броја верника који су дошли на поклоњење великој светињи.

У недељу 16. јуна 2024. године Свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог оца Николаја служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит источно-амерички и њујоршки Г. Николај, уз саслужење Митрополита берлинског и немачког Г. Марка, Митрополита сремског Г. Василија, Архиепископа монтреалског и канадског Г. Гаврила, Архиепископа чикашког и средње-америчког Г. Петра, Епископа јегарског и изабраног британско-ирског Г. Нектарија, као и свештеника и ђакона двеју Цркава. Храм је био испуњен мноштвом верног народа који је дошао да се поклони Мајци Божијој и узме учешћа у овом историјском догађају којим је учињен спомен на боравак православног руског братског народа на нашим просторима између два светска рата.

Након Свете Литургије Високопреосвећени Митрополит Василије поздравио је уважене госте, подсетивши се историјских веза руског и српског народа и нарочито боравка руске браће у Карловцима пре стотину година. У знак вечне братске љубави Митрополит Василије уручио је првојерарху Руске заграничне Цркве Г. Николају високо одликовање Епархије сремске, орден Светог Арсенија Сремца.

Високопреосвећени Митрополит Николај узвратио је заблагодаривши на љубави и гостопримству, и Архипастиру сремском на благослов подарио икону Светог оца Јована Шангајског.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести