УТОРАК, 15. 10. 2024 - 15:57

Извор: ТВ Храм

Kњига Епископа Тихона представљена у САНУ

Епископ моравички Тихон представио је своју књигу "Темплон: преграда олтара/иконостас", данас у Свечаној сали САНУ.  У овом делу се студиозно излаже значај иконостаса,  од самог настанка до развојне средњевековне форме са освртом на српске задужбине до краја 12. века и Велике сеобе 1690. године.

Поздравне речи на овом скупу упутили су академик Зоран Кнежевић, председник САНУ и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Патријарх Порфирије је истакао да наука и проучавање свештене уметности просвећују и освећују човека и да је књига владике Тихона плод истрајности и пример како се излаже једна веома важна и сложена тема, која води до корена хришћанске културе и у средиште хришћанског храма.

На презентацији књиге "Темплон" говорили су академик Миодраг Марковић, потпредседник САНУ; дописни члан САНУ Драган Војводић, рецензент; као и аутор Епископ моравички Тихон Ракићевић.
 

***

Епископ моравички Тихон (Ракићевић) поред многих послушања, постао је доктор теолошких наука 2014. године одбранивши докторску дисертацију на тему: Олтарска преграда-иконостас од 4. до средине 17. века: форма, функција и значење.

Његов богословски научни рад тиче се првенствено наслеђа Манастира Студенице као и нашег духовног и културног наслеђа уопште. У Зборнику радова византолошког института САНУ, као и у другим научним часописима, објавио је резултате истраживања која се тичу духовног утицаја најквалитетније византијске духовне литературе на Савино богословско дело. Због свог научног рада Епископ Тихон је добио звање научног сарадника на основу Одлуке Комисије за стицање научних звања Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Повезане вести

Вести