ПОНЕДЕЉАК, 14. 10. 2024 - 09:38

Извор: ТВ ХРАМ

Слава Манастира Ђунис - Патријарх Порфирије: Богородица је чудо над чудима

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефана, служио је свету Литургију на празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2024. године у Манастиру Ђунис, поводом славе ове светиње.

На Литургији саслуживали су Митрополити: преспанско-пелагонијски Петар, бачки Иринеј, дебарско-кичевски Тимотеј, нишки Арсеније и Епископи: хераклејски Климент и јенапољски Никон, свештенство и монаштво, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је сва творевина потврда и показатељ, израз силе и љубави Божије, сва творевина је својеврсно уму човековом непојмљиво чудо. Али, чудо је над чудима сам човек, јер он је по преимућству највећи израз љубави Божије и Његове силе зато што је створен по слици и прилици Божијој. Чудо је и чудесан је унутарњи свет човеков, зато све што видимо, али и оно што не видимо упућује нас на Бога, то је могућност, прилика да упознамо Бога, да препознамо Његову силу и Његову љубав и Његову величину. Данас, славимо Покров Пресвете Богородице и Она је чудо над чудима, од чудесног зачећа, до Њеног успења, све је чудо у Њеном животу. У Њеном животу, као што је и у животу свакога од нас, чудо је последица и резултат не само љубави Божије, не само Његове силе, него и и наше вере.

На данашњи празник, славећи Пресвету Богородицу, и Она је чудо љубави и силом Божијом, али и својом вером, својим поверењем, својом посвећеношћу читавим својим бићем Богу и наравно, и ближњем, јер ко год је посвећен Богу, он као плод те посвећености, посвећен је и ближњем. Пресвета Богородица јесте заиста чудо над чудима, јер је свим својим умом, срцем, телом, читавим својим бићем, оним што јесте, била посвећена Богу, али посвећена и нама људима. Оно што Њу одређује, оно по чему је препознајемо јесте да је у Њеном животу увек прво била реч Божија, на првом месту је био Бог. Зато, речи молитве Оче наш коју изговарамо сваког дана - нека буде воља Твоја, Пресвета Богородица је једанпут за свагда изговорила у име свих нас, онда када се одлучивало да ли ће Спаситељ доћи у наш свет, међу нас, да ли ће постати један од нас ради нас и нашег спасења, нагласио је Патријарх српски.

На крају Литургије освештани су славски дарови које су поводом славе принеле игуманија и сестринство.

Потом се присутнима обратио Митрополит Арсеније који је истакао да су се управо овде, у овој светој обитељи, под покровом Мајке Божије, пре две и по године водили братски  разговори о успостављању канонског и литургијског јединства између Српске Православне Цркве и Македонске Православне Цркве - Охридске архиепископије. Управо овде, у љубави, у братском разумевању, поштовању, уважавању, постигнут је тај дугоочекивани договор који је донео радост како српском, тако и братском македонском народу и испунио наша срца радошћу. Још тада је било речи да Литургију, једну заједничку, у братској љубави и јединству служимо у овој светој обитељи, да заблагодаримо Богу и Пресветој Мајци Његовој на молитви и заступништву Пресвете Богомајке, која је својим молитвама учинила да дође до дугоочекиваног јединства.

Обраћајући се присутнима, Првојерарх Српске Православне Цркве је нагласио је да је важније од свега да служимо заједно свету Литургију, то јест да саслужујумо Господу нашем на Његовој љубави, на Његовој жртви, на Његовом служењу нас ради и нашег спасења. Нека нас све Господ благослови и Покров Пресвете Богородице да нас увек штити, Њене молитве да буду са нама и Њеним молитвама и Њеном љубављу уздајући се у Њене молитве и труд, а не у себе и своје молитве, будемо увек у близини Божијој.

Митрополит Арсеније је даровао Патријарху Порфирију и Архиепископу Стефану иконе Покрова Пресвете Богородице које су посебно живописане за ову прилику, а на којима су изображени манастирски храм и капела над чудотворним извором, а Архиепископ Стефан даровао је Епархију нишку иконом данашњег празника.

* * *

Манастир Покрова Пресвете Богородице - Ђунис

У селу Ђунис, недалеко километара од Крушевца, налази се манастир Покрова Пресвете Богородице. Манастир је подигнут на месту, на коме се Пресвета Богородица јавила девојчици Милојки Јоцић 24. јула 1898. године. Девојчица Милојка имала је 13 година и радила је у пољу са својим сестрама. Са крчагом је пошла по воду на извор. Када је стигла до извора, видела је Пресвету Богородицу, која јој је рекла да ће се на том месту исцељивати многи болесници и да се на том месту подигне Црква. За овај догађај се брзо прочуло, па су многи болесни и невољни почели да се сабирају на ово место, где су се исцељивали. 1934. године, по благослову светог владике Николаја Велимировића, епископа жичког, на овом месту подигнут је дрвени храм посвећен Покрову Пресвете Богородице.

1977. године, започета је изградња великог храма, који је због забране тадашњих власти 1985. године прекинута, да би била настављена 1993. године. Радови су у потпуности завршени 2001. године. Храм је у потпуности живописан, а у комплексу манастира подигнути су нови конаци и помоћне зграде. 1997. године порушена је дрвена Црква брвнара, а на њеном месту подигнута нова од чврстом материјала, која је освећена 1998. године, на стогодишњицу јављања Пресвете Богородице.

1964. године, одлуком Светог Архијерејског Сабора српске Православне Цркве, ова светиња добија статус манастира, као метох манастира светог Романа у Ђунису. Првобитно је био мушку манастир, а први игуман био је Климент. 1968. године, преображен је у женски манастир. Духовник манастира био је архимандрит Корнелије, доцније схи игуман Андреј. Прва игуманија била је Минодора, која је у овој светињи окупила велико сестринство.

Иконостас у великој Цркви је рад иконописачке школе манастира Жича, а живопис храма је дело уметника Антониоса Стергиоу, Слободана Јанићијевића из Јагодине и професора Драгимира Јашовића. На плочи која се налази на храму записано је: „Благоизвољењем Оца, садејством Сина и благодаћу Духа Светога сазида се овај храм Покрова Пресвете Богородице у Ђунису, од 1977. до 1983. године. Живописа се ктиторском заслугом господина Златка Марјановића, златара београдског од 1993. до 2000. године, у време епископа нишког г. г. Иринеја, игуманије Минодоре са сестрама и јеромонаха Павла. Освећење обављено године 2001, септембра 16/3.“

На дан Покрова Пресвете Богородице у манастиру одржава се велики сабор, на који долази много људи и земље и инострантства. На извору се служи акатист Пресветој Богородици, а у храму света Литургија. У манастиру се свакодневно дешавају чудесна исцељења болесника.

Повезане вести

Вести