СУБОТА, 5. 10. 2024 - 14:02

Извор: СПЦ

Монтреал: Доксологија у част Патријарха српског г. Порфирија

Првог дана посете Епархији канадској, 4. октобра 2024. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је свечано дочекан у цркви Свете Тројице у Монтреалу.

После свечаног чина доксологије, поздравно слово у част предстојатеља Српске Православне Цркве изговорио је Вископреосвећени Митрополит канадски г. Митрофан. – Велика је наша радост што ћете, Ваша Светости, сутра началствовати светом Литургијом и својим присуством крунисати прославу 70. годишњице Српске црквено-школске општине Свете Тројице у Монтреалу – поручио је митрополит Митрофан.

Да подсетимо, Светејши Патријарх г. Порфирије ће сутра, 5. октобра 2024. године, служити свету Литургију у велелепном монтреалском Светотројичком храму са почетком у 9 часова. Уследиће свенародна прослава седам деценија од оснивања Српске црквено-школске општине Свете Тројице у том највећем граду канадске провинције Квебек, на којој ће се, уз благочестиви народ, окупити многобројни посленици из света културе, привреде и политике Канаде и Србије.

Заједница Срба у Монтреалу живи нешто дуже од сто година. Од 1954. године православни Срби се окупљају око цркве Свете Тројице. У специфичној средини, у провинцији Квебек у којој постоје два званична језика, француски и енглески, оснивање Црквено-школске општине је било од изузетног значаја за очување православне вере, језика и културе српског народа. Од оснивања па до данас, црква Свете Тројице за Србе у Монтреалу представља други дом. То је место сабрања Срба где влада дух завичаја, а православна вера, језик и култура се са поносом негују и преносе на младе генерације. Под окриљем цркве Свете Тројице делују Српска школа Свети Сава, Библиотека Стеван Јорговић, Културно-уметничко-друштво Авала, Коло српских сестара Мала Госпојина и Црквени хор Милан Ракић. Парохијом духовно управља протојереј Владимир Вранић.

Повезане вести

Вести