СУБОТА, 28. 9. 2024 - 11:44

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у Бијелој

Другог дана посете Митрополији црногорско-приморској у суботу 28. септембра Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Бијелој у Херцег Новом у Храму Полагања Ризе Пресвете Богородице поводом прославе великог јубилеја два века од изградње храма.

Његовој Светости саслуживали су: Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Високопреосвећени Митрополит захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије, Преосвећена господа епископи: будимљанско-никшићки Методије, новобрдски Иларион и диоклијски Пајсије у молитвеном присуству свештенства, монаштва и верног народа.

Патријарх Порфирије након Јеванђеља обратио се надахунутом беседом у којој је, између осталог истакао:

"Господ у данашем Јеванђељу вели да је темељ сваког деловања, сваке мисли и сваке речи молитва, созерцање и вера, да је само једно, браћо и сестре, важно: да је Бог на првом месту. Другим речима, када утемељимо себе на Христу и када све остало чинимо у складу са тим темељом, када све извире из тог темеља, онда све добија свој смисао. Дакле, итекако треба да служимо, итекако треба да се сараспињемо једни за друге, да више водимо бригу о онима које волимо него о себи, али то мора бити у име Божје. То мора бити плод наше вере, мора бити плод нашег опредељења за Христа, исказ наше љубави у односу на Њега и у односу на ближњег. Правила земаљска могу нама, браћо и сестре, бити спасоносна само ако су утемељена, парадоксално, на темељима Неба. Ако је у подножју земље и у подножју наших живота небески живот и небо онда смо ми заиста достојни следбеници наших предака."

Митрополит Јоаникије је Његовој Светости овом приликом уручио патријарашке инсигније и чудотворну икону Мајке Божије Бјелске.

На крају свете Литургије Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије доделио је орден Светог Петра Цетињског господину Драгу Шеровићу.

***

У недељу, 29. септембра, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије ће началствовати светом Литургијом у которској цркви Светог Николе.

Повезане вести

Вести