ПЕТАК, 27. 9. 2024 - 17:41

Извор: TВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Бијелој

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у посету Митрополији црногорско-приморској, 27. септембра 2024. године. Дочек Патријарха Порфирија уприличен је у Бококоторском заливу у месту Бијела, где га је дочекао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Његова Светост је потом освештао крст на темељима будућег Саборног храма, уз саслужење: Високопреосвећеног Митрополита Јоаникија, Преосвећене господе Епископа: новобрдског Илариона и диоклијског Пајсија и молитвеном присуству: Високопреосвећеног Митрополита захумско-херцеговачког и стонско-приморског Г. Димитрија, Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија, свештенства, монаштва и верног народа.

Присутнима се обратио Митрополит Јоаникије који је пожелео добродошлицу Патријарху Порфирију и истакао радост верног народа поводом доласка Патријарха српског у Митрополију црногорско-приморску.

У својој беседи, Патријарх Порфирије је, између осталог, рекао: Све се налази у Ономе који је Алфа и Омега, почетак и крај, налази се у Сину Божијем. Слава Богу, и данас, жедни и гладни Њега, Он нам се у пуноћи открива. Данас се радујем што, ево овде, пред лицем вашег и нашег народа, Бог је дао да се сретнемо у Бијелој. Али, радост је вишеструка, радост је сугуба, радост је због тога што, браћо и сестре, ево овде на обалама плавог Јадрана, у Бијелој, у Боки, опет по промислу Божијем долазимо и имамо прилику да се радујемо вашим осмесима, вашом радошћу.

После освећења, уприличена је свечана академија у Дому културе у Бијелој, којој су присуствовали Његова Светост и архијереји.

* * *

У суботу 28. септембра, Патријарх српски Порфирије служиће свету Литургију у цркви Полагања ризе Пресвете Богородице, која ове године прославља два века изградње. У вечерњим часовима, Његова Светост ће присуствовати свечаној академији у цркви Светог Николе у которском Старом граду поводом 185. годишњице постојања Српског певачког друштва „Јединство“ из Котора.

У недељу, 29. септембра, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије ће началствовати светом Литургијом у которској цркви Светог Николе.

Повезане вести

Вести