ПЕТАК, 13. 9. 2024 - 18:00

Извор: TВ ХРАМ

Свечани чин доксологије у манастиру Рмањ (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом доласка Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија у Епархију бихаћко-петровачку, у манастиру Рмањ, 13. септембра 2024. године служен је свечани чин доксологије.

ТВ Храм

Свечаном чину доксологије поред Патријарха српског, молитвено су присуствовали: Високопреосвећени Митрополит врањски Г. Пахомије, Високопреосвећени Архиепископ и Митрополит милешевски Г. Атанасије, Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије, Високопреосвећени Архиепископ мостарско-требињски и Митрополит захумско-херцеговачки и стонско-приморски Г. Димитрије, Високопреосвећени Митрополит брегалнички Г. Иларион из Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије, Преосвећена господа Епископи: горњокарловачки Герасим, бихаћко-петровачки Сергије, марчански Сава и јенопољски Никон, свештенство, монаштво и бројни верни народ.

Свечани чин доксологије служио је архимандрит Варнава, настојатељ манастира Трескавица. После доксологије, служено је вечерње богослужење.

У беседи, Преосвећени Епископ Сергије је рекао - Велика је наша радост јер смо дочекали наследника Светог оца Саве овде на тромеђи страдалној и распетој, чије ће васкрсење, ако Бог да, наговестити васкрсење древног Рмња, који је био и остао најстарија српска кућа на тромеђи. Баш у овој кући, у Светониколајевском манастиру Рмњу поникле су генерације подвижника и мученика, исповедника, који су са својим народом делили добро и зло.

Обраћајући се сабранима, Патријарх Порфирије је рекао - Заиста је велика радост и благослов да у читавој овој епархији, на читавом простору где живи наш народ у овим крајевима, ми смо тим благословом благословени јер смо дошли у ову древну светињу, дошли смо у вашу епархију, драги Владико, и јуче и данас имали прилику да на више места и у Петровцу и у Дрвару лице к лицу се сретнемо са у Христу браћом и сестрама и да видимо живу веру истинску и праву, Христолику љубав, да видимо знамње Христово на делу у очима и у душама свих тих људи.  Данас смо дошли у манастир Рмањ, у древну светињу која је оаза мира љубави, истине, правде и вере, не од јуче него вековима. Тај мир, љубав, нада, истина и правда из ове свтиње ширили су се концентричним круговима и неретко по промислу Божијем можда нама људима наизглед неразумљиво долазили су и до Хрватске, до манастира Марче, где су монаси који су овде поникли, подигли светињу која је на тим просторима сведочила спасење у Христу и чувала свој народ од насртаја и изнутра и споља.

* * *

Поводом обележавања значајног јубилеја - 580 година манастира Рмањ у Мартин Броду, у суботу, 14. септембра са почетком у 9 часова биће извршено велико освећење храма, а потом ће бити служена света архијерејска Литургија којом ће началствовати Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије уз саслужење архијереја.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести