ПЕТАК, 13. 9. 2024 - 12:12

Извор: TВ ХРАМ

Други дан посете Патријарха Порфирија Епархији бихаћко-петровачкој (ФОТО/ВИДЕО)

Другог дана посете Епархији бихаћко-петровачкој, 13. септембра 2024. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије посетио је град Дрвар и храм Светог Саве и благословио бројни верни народ који га је дочекао заједно са архипастиром Епархије бихаћко-петровачке Преосвећеним Епископом бихаћко-петровачким Г. Сергијем. Патријарх Порфирије је први Патријарх који је посетио град Дрвар.

ТВ Храм

Поред Епископа Сергија, присутни су били и Високопреосвећени Архиепископ и Митрополит врањски Г. Пахомије, Високопреосвећени Митрополит брегалнички Г. Иларион из Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије и Преосвећени Епископ јенопољски Г. Никон, викар Патријарха српског.

Обраћајући се Патријарху Порфирију и верном народу, Преосвећени Епископ је рекао: Дочекали смо историјски тренутак да онај који стоји на трону Светог Саве данас стоји овде пред храмом Светог Саве у Дрвару. Верујем да је свих вас жеља била да то угледате и доживите. Ми се данас, Ваша Светости, радујемо са народом јер у Вама управо гледамо лик Светог Саве.

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да онога трена када се појави семе вере у нашој души онога трена када постанемо свесни себе, отвара се један потпуно нови и другачији свет. То је свет присуства љубави Божије и присуства Божијег међу нама. Наравно, враћајући се у дом Очев, враћајући се себи неопходно је да се вером, молитвом и хришћанским подвигом наоружамо и стрпљењем, а то значи спремношћу да носимо свој крст, да и онда када не разумемо шта нам се дешава имамо поверења у Бога и да, молећи се Њему дочекамо тренутак када ће се у потпуности открити шта је Његов наум, шта је смисао свих наших беспућа, странпутица кроз које пролазимо, јер пре и касније они који су обележени Христом и крстом Његовим носећи крст Његов који значи страдање, али и сведочење у исто време долазе и до спознаје победе и до тријумфа. Таква је и наша историја. Није случајно што смо се данас сабрали на дан Светих мученика Јасеновачких. Данас наша Црква слави Свете мученике Јасеновачке и еви, као што све бива по промислу Божије, тако је Бог данас повезао и Дрвар са Јасеновцем, а у Јасеновцу -тамо је било страдање које се не може речима описати, које се не може умом обухватити.

У наставку дана, Патријарх Порфирије и архијереји посетили су село Награђе, недалеко од Дрвара где се налази знаменито црквиште, које је постојало између 7. и 9. века. У близини црквишта, подигнута је црква Светих Апостола Петра и Павла.

* * *

Подсећамо, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, стићи ће данас у манастир Рмањ где ће бити служен Свечани чин доксологије од 18 часова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести