ПЕТАК, 12. 7. 2024 - 09:10

Извор: TВ ХРАМ

Слава храма на Топчидеру - Патријарх Порфирије: Воли Бога и не бој се (ФОТО/ВИДЕО)

Основно и главно питање је - да ли волимо Бога? Воли Бога и не бој се. Воли Бога и чини шта хоћеш, али најпре Га воли. Зато што сви знамо, да када волимо Бога није могуће да ћемо учинити нешто што је против љубави у односу на Бога, а то значи и против љубави у односу на ближњег, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 12. јула 2024. године.

ТВ Храм

На празник Светих апостола Петра и Павла - Петровдан, 12. јула 2024. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној данашњем празнику на Топчидеру.

Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Његова Светост је рекао да љубав, истинска љубав Христова подразумева нашу спремност да трпимо слабости, немоћи, грехе других, њихове промашаје. Кроз ту и такву љубав, не романтичарску и сентименталну, којој певамо песмице, уживајући више у себи и у својој емоцији, него што смо спремни да загрлимо немоћ, простоту, грех, слабост, промашај онога који је поред нас. Истинска и права љубав је љубав која се распиње јесу Апостоли Петар и Павле. И то је најважнија ствар. И зато Господ када се обраћа Апостолу Петру пита - Љубиш ли ме, волиш ли ме? То је основно и главно питање - да ли волимо Бога? Воли Бога и не бој се. Воли Бога и чини шта хоћеш, али најпре Га воли. Зато што сви знамо, да када волимо Бога није могуће да ћемо учинити нешто што је против љубави у односу на Бога, а то значи и против љубави у односу на ближњег.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести