ПОНЕДЕЉАК, 8. 7. 2024 - 15:00

Извор: Српска православна омладина Холандије

Српски православни дечији камп у Холандији

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа западноевропског господина Јустина одржан је Српски православни дечији камп у Холандији већ другу годину за редом. Камп је одржан у организацији Српске православне омладине Холандије у месту Ден Хаут на југу земље. На кампу је учествовало шездесеторо деце узраста од седам до петнаест година, а о њима се бринуло двадесет пет волонтера из православне омладине и свештеник. Камп је одржан од петог до седмог јула, а у оквиру кампа деца су имала прилику да уче о православној вери, српској традицији, да се друже, баве спортским активностима и кроз креативне радионице уче да певају, праве крстиће, цртају и боје иконе, играју фолклор, као и да разговарају са свештеником о питањима која их интересују.

У недељу, последњег дана кампа, на кампусу је служена Света Литургија уз учешће три свештеника из Холандије: оца Крста, оца Горана и оца Доналда.

Деца су била подељена у три групе: млађа група "Свети Јован" за децу од седам до девет година, средња група "Свети Василије" за децу од десет до дванаест година и старија група "Света Петка" за
децу од тринаест до петнаест година.

За децу која одрастају у дијаспори овакви кампови представљају изузетну драгоценост и пружају им могућност да се упознају и друже, да у земљи у којој су скоро увек мањина током кампа виде и осете да у земљи живи још пуно српске православне деце и да се заједнички учврсте у својој вери и традицији.

Иако је камп српски, на њему учествује неколико православне деце других националности, као и деце из мешовитих бракова, тако да су се током трајања кампа све активности организовале на два језика, српском и холандском.

Међи волонтерима су, такође, учествовали млади православни хришћани различитих националности.

Камп је потпомогнут средствима Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије.

Повезане вести

Вести