СРЕДА, 25. 9. 2024 - 18:12

Извор: ТВ ХРАМ

Путевима Владете Јеротића

У Амфитеатру Народне библиотеке Србије у среду 25. септембра 2024. године, поводом 100 година од рођења угледног академика Владете Јеротића, организован је пригодан програм под називом ,,Путевима Владете Јеротића“.

ТВ Храм

Током вечери читани су одломци из необјављених текстова академика Јеротића, а сам програм организовали су Задужбина академика Владете Јеротића и Народна библиотека Србије. О уваженом професору Владети говорили су: проф. др Ирена Арсић, проф. др Жарко Требјешанин, др Бојан Јовановић и проф. др Драган Симеуновић. Модераторка програма је била Милена Ђорђијевић.

Опширније о ,,Путевима Владете Јеротића“ можете погледати благовремено у програму Tелевизије Храм.

* * *

Владета Јеротић (1924-2018) академик, лекар, неуропсихијатар и психотерапеут, професор и књижевник завршио је Медицински факултет у Београду, специјализирао је неуропсихијатрију 1957. године, а потом у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију 1958–1961. године.

Своје прво запослење пронашао је на Универзитетској нервној клиници у Београду где је радио као асистент до 1963. године. Тада прелази у болницу ,,Др Драгиша Мишовић”, на прво психотерапеутско одељење основано у Југославији код примаријуса др Владислава Клајна. Радећи на развоју психотерапије у Србији, готово 20 година био је начелник Психотерапеутског одељења. Интересовање које је прелазило оквире медицине и хранило истраживачки дух је Јеротића одвело из психијатрије и психотерапије у културну антропологију. Тако од 1985. године предаје на Теолошком православном факултету у Београду. Његова интересовања за области религије, психотерапије, социологије, социјалне психијатрије, филозофије и психијатрије изнедрила су преко 70 књига и неколико стотина научних чланака. Поред бројне публицистичке делатности, одржао је читав низ предавања широм Југославије и Србије. Дубина и ширина мисли професора Јеротића најбоље се може сагледати у том обиму и оквиру јавних наступа у којима је као духовни светионик указивао на пут и просвећивао своје слушаоце ширећи идеје  вере, толеранције, разумевања, љубави и образовања на темељима моралних начела. Добитник је бројних признања и награда за свој научни рад и друштвени допринос.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести