ПЕТАК, 25. 10. 2024 - 11:42

Извор: sajamknjiga.rs

Митрополија Црногорско-приморска на Сајму књига

Жири 67. Међународног београдског сајма књига, који је радио у саставу Ирена Шпадијер (председник), Татјана Њежић, Миле Бјелајац, Зоран Пауновић и Марко Крстић, разматрао је и оценио издавачку продукцију у категоријама за које се додељују признања.

Чланови жирија су у ужи избор за награду Најбољи издавачи из дијаспоре и региона у 2024. предложили: 1. Монографија „Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу“, аутора Милене Мартиновић, Митрополија Црногорско-приморска, 2. Изабрана дела академика Рајка Кузмановића у 12 књига, Православна реч, Академија наука и умјетности Републике Српске, Бања Лука, Нови Сад 2024.

Награда Најбољи издавач из дијаспоре у 2024. припала је издавачу:

МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Монографија Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу, аутора Милене Мартиновић, коју је издала Митрополија црногорско-приморска, на досад најпотпунији начин представља једну од ретких сачуваних српских средњовековних манастирских библиотека. Поред описа свих рукописа данашње цетињске колекције, као и реконструкције рукописне збирке манастира Пиве, чији је део био пренет у Цетињски манастир, ауторка је сакупила и презентовала податке о књигама које су некада припадале овој збирци а сада се налазе у разним иностраним библиотекама. Посебну вредност књиге М. Мартиновић представља приказ културних прилика, духовног и црквеног живота на територији данашње Црне Горе током 16. и 17. века.

Повезане вести

Вести