НЕДЕЉА, 20. 10. 2024 - 16:54

Извор: Епархија ваљевска

Владичанска Литургија у манастиру Лелић

Епископ Исихије: Дужни смо да читавој Цркви пројављујемо име Светог Владике Николаја

Након Симпосиона у Ваљеву, у Недељу 17. по Духовима и празник Светих Сергија и Вакха, сабрање у част Светог Владике Николаја заокружено је у његовој задужбини у родном Лелићу. Свету Архијерејску Литургију су служили Преосвећени Епископ јенопољски г. Никон, викар Патријарха српског г. Порфирија, и Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свештенослужитеља из више епархија и молитвено присуство верног народа

Литургијско слово, по благослову Епископа Исихија, произнео је Владика Никон, поделивши радост посете Ваљевској епархији, коју драги му сабрат из велике бачке светиње данас води путем спасења. Осврнувши се на Симпосион у част Владике Николаја, Владика Никон је похвалио предаваче који су, говорећи о различитим периодима из живота Лелићког Златоуста,  показали како изгледа пут ка Царству небеском. Светитељи првих векова и светитељи данашњих дана су увек савремени, тако да нам и наш Владика Николај осветљује пут и показује како изаћи из ових смутних времена, навео је викар Патријарха Порфирија. Владика Николај је сваком јеванђељу дао своје тумачење. Данашње јеванђеље о жени Хананејки (Мт 15, 21- 28) Владика Николај назива „јеванђељем о истрајности у вери и молитви“, које пројављује припадница незнабожачког народа.

  • Господ никога не оставља и свакога покушава да уведе у царство Своје. Драма која се дешава, у неколико стихова описује веру која се ни у једној другој причи није видела тако снажно. Жена Хананејка, која има болесну ћерку, вапи из свег гласа да јој помогне Христос. Из саме чињенице да она вапи показује колику љубав има та жена. Господ ништа не проговара, не само да би показао снагу њене вере, већ да би показао и апостолима шта значи права вера- објаснио је Владика Никон Спаситељеву наизглед незаинтересованост да услиши молбу Хананејке. Она клечи и вапи, а на Његово поређење деце и Израиљаца са једне и паса и незнабожаца са друге стране, најсмиреније одговара да се „и пси хране од мрва које падају са трпезе господара“. 
  • Овакво смирење (жене Хананејке) нигде више нећете наћи у јеванђељу. Оно је толико потресно и толико нас остале тера на размишљање. Током вапаја и хода за Господом, она није захтевала, она је молила. Ми данас видимо да, кад се срећемо са просјацима, ако им не дамо који динар, они почињу да нас псују и говоре разне ружне речи. Хананејка у свом викању не прави скандал, јер она то чини из љубави према својој ћерки. Видевши њену веру, Господ је похваљује и истог момента њена ћерка је излечена- поучио је Владика Никон, узмоливши Господа да се сви угледамо на жену Хананејку, да верујемо у милост и љубав Господњу, чак и када не буде испуњено оно за шта молимо.

Поздравивши брата архијереја, игумана лелићког оца Георгија, свештенослужитеље и верни народ, Епископ Исихије је упутио кратко слово, у коме је указао да је Владика Николај једини светитељ кога народ тако фамилијарно назива „Владика“. Многи епископи су постали светитељи, али нико нема тако присно ословљавање од народа. 

  • Окупили смо се код „нашег Владике“ да примимо његов благослов и да му принесемо скромни Симпосион, коме је данас други дан. Како увек бива, центар окупљања је Света Литургија на којој прослављамо Бога, приносимо благодарност и више него приличи да је овде Владика присутан са својим целебним моштима. Симпосион има за циљ да нам објасни живот и дело Владике Николаја. Одржан је трећи пут и, ако Бог да и има благослова Владике Николаја, одржаваће се сваке године и развијаће се у друге манифестације- најавио је архипастир матичне епархије Светог Владике Николаја, благословене да у њој почивају његове мошти. Ми смо дужни, казао је Владика Исихије, да читавој Цркви пројављујемо његово име. Али, да бисмо то чинили, дужни смо да га ми сами добро упознамо- да знамо његово житије, дела…
  • Он (Владика Николај) је океан премудрости са теолошке стране, али и са стране естетске и поетске. Ко ће побројати све дубине и висине које је досезао… Али, свако од нас има свој ниво којим може да схвати реч Божју. Он је имао најпријемчивији језик за шире слојеве народа и успевао је, ухвативши дух народа, да на најпогоднији начин преноси теолошке мисли. Зато није тешко његова дела читати и свако од нас од тога има користи- рекао је Владика Исихије и позвао све људе да долазе на Симпосионе. Ако Бог да, кад се сагради спомен дом у Лелићу, да и то буде место сабрања у част Владике Николаја. Поздрављајући Владику Никона са којим га веже тродеценијски подвиг у Ковиљу, Владика Исихије је открио да је тај манастир некада био женски и да је у њему службовала мати Јефимија, духовно чедо Владике Николаја. Такође, он је захвалио протама Љубисаву Аџићу, Велибору Џомићу и Александру Јевтићу и др Растку Ломпару на дивним предавањима из којих смо сазнали неке детаље из живота Владике Николаја које до сада нисмо знали. Закључујући обраћање, Владика Исихије је поручио да треба да чувамо тај бисер духовног живота и да не допустимо мудрости и, још горе, баналности овог света да нас одваја од благодати Божје, да уложимо труд да проучавамо дела Владике Николаја и продубљујемо своје созерцање Бога и домострој спасења.

Повезане вести

Вести