СРЕДА, 9. 10. 2024 - 11:44

Извор: ТВ Храм

Слава параклиса Православног богословског факултета у Београду

Епископ новобрдски г. Иларион, викар Патријарха српског служио је 9. октобра 2024. године Свету Литургију поводом славе капеле Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду, уз саслужење свештенства и молитвено учешће професора, садашњих и ранијих студената.

Преосвећени Епископ је после Свете Литургије честитао славу, патрона и заштитника Светог Јована Богослова декану, професорима, асистентима, службеницима и, наравно, студентима.

У поучној беседи Eпископ Иларион је истакао да је распеће Господа Христа и његова разрешења на Тајној вечери антиципирано онда када га је загрлио Свети отац Богослов и када је нашао покој на његовим грудима. Као да је чуо онај Његов глас, Христов "ходите мени сви који сте уморни, натоварени и наћи ће те покој душама својим".

"И он је раширивши руке, распевши се и склопивши руке око другог и другачијег нашао разрешење. У загрљају је разрешење крста. Човек треба да рашири руке и да би страдао, али и да би те руке склопио и око другог и другачијег и то не на начин да га гуши, да га зароби, да га схвати, обухвати, да овлада њиме, него да га грли тако да пусти и да овај други грли њега,  и то је почетак мудрости, страх Божији али и почетак мудрости је и дијалог", поучио је Епископ Иларион.

Повезане вести

Вести