СРЕДА, 2. 10. 2024 - 11:04

Извор: Радио Слово љубве

Епископ липљански Доситеј предводио делегацију СПЦ у Јеревану

На позив Католикоса свих Јермена господина Карекина II, а по благослову Светог Архијерејског Синода СПЦ, од 27. до 29. септембра 2024. године у Јерменији је боравила делегација СПЦ, а поводом освећења светог мира и поновног освећења обновљеног древног катедралног храма Ечмиадзин из V века. Делегацију су сачињавали викар Патријарха српског, Епископ липљански г. Доситеј и ђакон др Никола Лукић доцент ПБФ Универзитета у Београду.

Током званичног пријема делегација, Епископ Доситеј прочитао је поздравно слово у име Патријарха Српског г. Порфирија католикосу свих Јермена Карекину II.

У току првог дана посете наша делегација је посебно братски и пријатељски  примљена од стране Католикоса Карекина II, где су у срдачном разговору размењене најбоље жеље и интересовања за актуелна питања хришћанске садашњице, при томе не заборављајући да се подсете многострадалне историје оба народа.

Наредног дана наша делегација је посетила Меморијални центар светих мученика страдалих у геноциду над Јерменима у Јеревану и том приликом положила цвеће у споменику меморијалног комплекса. У вечерњим сатима уследило је богослужење освећења светог мира којим је началствовао католикос II уз саслужење свога клира, уз присуство гостију и више хиљада верног народа.

У недељу 29. септембра је извршено поновно освећење обновљене древне ечмиадзинске катедрале из V века, који представља камен темељац  јединства и верског и националног идентитета јерменског народа, а поред високих званица присуствовали су и представници државног врха Јерменије.

Завршна свечаност уприличена је у Јеревану где су на свечаном банкету присуствовали истакнути представници јерменске дијаспоре и том приликом су заслужним ктиторима и добротворима уручена адекватна признања за њихов допринос у обнови храма Ечмиадзин.

Повезане вести

Вести