ЧЕТВРТАК, 26. 9. 2024 - 15:45

Извор: СПЦ

Црква Светог пророка Илије у Миријеву: Фестивал манастирских вина и других производа

Храм Светог пророка Илије у Миријеву, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и у сарадњи са Савезом винара и виноградара Србије и Градским пијацама, организује пети по реду фестивал манастирских вина и других производа.

Циљ фестивала, који ће бити одржан у порти миријевског храма Светог Илије 28. септембра 2024. године са почетком у 12 часова, јесте промоција, дегустација и продаја разних сорти вина, пре свега производа манастирских подрума који су настављачи и баштиници знања и умећа прављења вина које је неговано вековима.

Наравно, вино има и сакрални карактер, јер се производи и за богослужбене потребе као евхаристијски дар, јер од свих дела људских руку за настанак хлеба и вина треба уложити највише труда. Уједно биће то прилика и да се посетиоци фестивала упознају и са другим плодовима молитве које свети српски манастири праве као што су тамјан, мед, мелеми, уља, сиреви, ракије, тинктуре, чајеви и друго, јер ће и ови производи бити изложени. Уз манастирске винарије, учешће ће узети и већи број познатих винарија из читаве Србије, са награђиваним сортама вина. Очекујемо долазак представника више од двадесет пет манастира иу више епархија и преко педесет излагача, а догађај ће улепшати појање мешовитих хорова и учешће дечјег културно-уметничког друштва „Фолклор је више од игре“ из Миријева, док ће у вечерњим часовима наступити гитарски квартет. Предвиђено је да фестивал траје до 20 часова. Храма Светог пророка Илије се налази у улици Витезова Карађорђеве звезде број 59-61, а до њега воде линије градско г саобраћаја број 25, 25п, 27, 46, 63 и 79.

Добро дошли!

festival-manastirskih-vina-2024-plakat

 

Повезане вести

Вести