СУБОТА, 21. 9. 2024 - 11:46

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у Храму Светог Саве: Рођење Пресвете Богородице је почетак нашега спасења (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију на празник Рођења Пресвете Богородице-Малу Госпојну 21. септембра 2024. године у Храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Његово Високопреосвештенство Митрополит тверски и кашински Руске Православне Цркве г. Амвросије, Његово Преосвештенство Епископ јенопољски г. Никон, свештенство у молитвеном присуству Његовог Високопреосвештенства Архиепископа новосадског и Митрополита бачког г. Иринеја и верног народа.

У току свете Литругије Василије Перић је рукоположен у чин ђакона.

У својој поучној беседи Патријарх Порфирије је подсетио да данас славимо Рођење Пресвете Богородице, а то је почетак нашега спасења, јер је она постало престо на који је могао да се усели и да се настани у њему Син Божији, ради нашега спасења.

"Она је оно што сми ми као људи, као људски род могли да принесемо пред престо Божије, и да она буде наше Амин на промисао Божију, на план Његов, на икономију Његовог спасења, на љубав Његову у односу на нас људе, у односу на читав људски род. А и Пресвета Богородица, као што је све чудесно у њеном животу, чудом је и дошла на овај свет јер су њени родитељи Јоаким и Ана били  у дубокој старости а нису имали деце. И знамо сви они људи који нису имали деце у старо време и нарочито у јеврејском народу, нису били, у најмању руку поштовани. Сматрало се да је одсуство деце у њиховој брачној заједници казна Божија због неког греха, због неког проклества и зато су родитељи Пресвете Богородице били испуњени стидом и срамотом, али то није пореметило, најпре њихове међусобне односе као што сви добро знамо бива у наше време, када се деси да по промислу Божијем двоје који су у брачној заједници, из неког само Богу знаног разлога, немају деце.

Често најпре они покушавају свим силама својим, људски расположивим да дођу до деце, а онда када то не уроди плодом започиње неспоразум, трзавице се јављају у њиховој међусобној заједници , у њиховом међусобно односу и неретко се дешава да се Богом благословена брачна зејдница, да оно што је Бог спојио а људи не треба да раздвајају, дође до прекида брачне заједнице, једно друго напуштају или неретко у таквим случајевима, и кад остану у брачној заједници, остаје празнина, остаје туга и они остају неиспуњени. Ретки су они бракови у којима, понављам, по промислу Божијем нема деце, да се заиста и остваре као брачне заједнице. Хвала Богу има их и овде пред вама исповедајући делим своје искуство. Те брачне заједнице су заиста свети бракови, и смисао којег је Бог установио, да двоје постаје једно остављајући своје родитеље у таквим брачним заједницама се то опипљиво види", поучио је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести