СУБОТА, 21. 9. 2024 - 12:22

Извор: TВ Храм

Слава цркве Ружице на Калемегдану, богослужио Епископ Тихон (ФОТО/ВИДЕО)

На празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 21. септембра 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ моравички г. Тихон, викар Патријарха српског предстојао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Ружици на Калемегдану.

ТВ Храм

Епископу Тихону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Епископ Тихон је у својој беседи истакао да ми волимо Пресвету Богородицу, подижемо јој храмове, молимо јој се да нас заступа пред Богом и да тако радимо већ две хиљаде година.

"У првим вековима хришћанске Цркве, свети оци, учитељи Цркве су објашњавали због чега ми то радимо, због чега се обраћамо Богородици, због чега се обраћамо светима и када је прошао период  недоумица у првим вековима онда је један свети отац, Свети Јован Дамаскин систематизовао учења и бранећи свете иконе објашњавао због чега поштујемо Пресвету Богородицу. У једном свом делу он каже шта све у Светом Писму налазимо за поклоњење и који су све начини на које приносимо поклоњење створењима. На првом месту то су она на којима је починуо Бог, једини свети и у светима почивајући, као и Светој Богородици и свима светима. То су они који су се колико је могуће убодобили Богу својом слободном вољом и Божијим уселењем и сарадњом", рекао је Епископ Тихон.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести