ПОНЕДЕЉАК, 19. 8. 2024 - 09:28

Извор: ТВ ХРАМ

Преображење Господње литургијски прослављено у манастиру Крка - Патријарх Порфирије: Љубав је дар од Бога (ФОТО/ВИДЕО)

Ако хоћемо да будемо житељи и становници не само идеје него и живота манастира Крке, живота и речи Апостола Павла, онда нећемо имати никакав проблем, никакву дилему. Може бити да неће бити лако, јер то подразумева крст. Љубав је увек распеће. Колико само пати мајка због свог детета и отац колико зноја пролива да би васпитао дете. То је распеће, али у том распећу је васкрсење јер то чини из љубави. И унутарња сатисфакција јесте управо та љубав која је дар од Бога, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 19. августа 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крка, на празник Преображења Господњег, 19. августа 2024. године.

Његовој Светости саслуживао је Високопреосвећени Архиепископ задарско-шибенички и Митрополит далматински Г. Никодим и Преосвећени Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије, свештенство, свештеномонаштво и ђаконство из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству бројног верног народа.

У беседи, Патријарх Порфирије је рекао да је свакоме од нас последњи суд и последња реч Божија. И зато, свако од нас када чита Јеванђеље треба да чита као да је њему упућено. Ја када га читам, не треба да га читам размишљајући како ћу кроз њега судити другима и проверавати друге, како ћу уз помоћ њега показати да други није у праву. Не, када га ја читам мени се Господ обраћа, и мене позива да Његову реч, Јеванђеље узмем у памет, да оно буде мој живот, да њим мислим, њим гледам, њим слушам, њим живим, а то значи управо оно што Апостол Павле говори - да ми љубав буде принцип, да ми буде важно не оно што ми други чине, него оно што ја њима чиним, јер Бог ће мене питати шта сам ја учинио теби, а неће ме питати шта си ти учинио мени.

Сабрали смо се на овом светом месту на којем вековима постоји ова наша светиња у којој се сабирају наши православни Срби из Далмације и свих крајева света да би се молили Богу и да би научили истину о којој смо говорили, али и сви људи добре воље независно од тога ко су и шта су, који исто тако као иконе Божије и деца Божија чезну за оним што Апостол Павле открива и сведочи - да је љубав свеза савршенстава и савршенства. Нема другог моста, нема другог пута од моје душе ка твојој души. То јест, могу покушати манипулацијама, могу покушати махинацијама, утиском да могу да преваре и слажу. И обрнуто. Нажалост, и то је нешто што припада нашим животима. Али, важно је наше опредељење и одлука шта хоћемо да будемо. Ако хоћемо да будемо житељи и становници не само идеје него и живота манастира Крке, живота и речи Апостола Павла, онда нећемо имати никакав проблем, никакву дилему. Може бити да неће бити лако, јер то подразумева крст. Љубав је увек распеће. Колико само пати мајка због свог детета и отац колико зноја пролива да би васпитао дете. То је распеће, али у том распећу је васкрсење јер то чини из љубави. И унутарња сатисфакција јесте управо та љубав која је дар од Бога, нагласио је Патријарх српски.

После свете Литургије извршен је чин освећења плодова винограда.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести