ПЕТАК, 26. 7. 2024 - 07:56

Извор: ТВ ХРАМ

Слава Светоархангелског манастира у Ковиљу - Патријарх Порфирије: Архангел Гаврило је заступник наш пред Богом

На празник Сабора Светог архангела Гаврила, у петак 26. јула 2024. године, обитељ Светоархангелског манастира у Ковиљу прославила је своју славу. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Архиепископа новосадсог и Митрополита бачког Г. Иринеја и Његовог Преосвештенства Епископа мохачког Г. Дамаскина, свештенства, ђаконства у присуству монаштва и многобројног верног народа. Током Свете Литургије најбогољубивији и високодостојни јеромонах Никон, изабрани Викарни Епископ јенопољски, рукопроизведен је у чин архимандрита. Након прочитаног јеванђељског зачала Његова Свестост обратио се сабраном верном народу поучном беседом рекавши:

Истинска и права слобода с којом и због које је човек створен и којом је обдарен увек јесте слобода која је у сагласју са вољом Божијом. Творећи вољу Божију идемо путем слободе, идемо путем спасења, путем учествовања у свему оном што је Божије, а што је дато у пуноћи телу Његовом тј Цркви. Створени смо као слободна бића и створени смо да бисмо употребили своју слободу на слављење Бога, на љубав према Богу, на послушање, не само ми као људи већ читава творевина је саздана да слави Бога и да се Бог у њој прославља. Човек је дат привремено као мало мањи од анђела, међутим све му је покорено да у њему и кроз њега славећи он Бога све буде прослављено, тако што је свака мисао наша славословље, молитва, свака реч и дело, све што чинимо и јесте позвано је да буде славословље које узносимо Богу а са нама и читава творевина. Кроз Литургију ми изграђујемо мир у себи, радост, мир са богом и мир са ближњима својима и читавом творевином Божијом, јер славословље ништа друго не значи него даривање себе Богу, ближњем, читавој твари. Љубав и слобода архангела Гаврила се пројављује као послушање, не као покорност, јер тамо где је слобода и где је љубав и тамо где чинимо слободно и из љубави у односу на Бога и ближње ту нема покорности, али има послушања вољи Божијој и служења ближњима. Послушање не значи ништа друго него израз љубави, израз смирења и поверења у Бога и реч Његову. Ко слуша Цркву како каже сам Господ јер апостоли јесу Црква, слуша Њега самога.

На крају Свете Литургије Патријарх Порфирије освештао је славске дарове и пресекао славски колач, а речи благодарности упутио је Митрополит Иринеј.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести