ЧЕТВРТАК, 13. 6. 2024 - 15:32

Извор: TВ ХРАМ

Слава манастира Високи Дечани (ФОТО)

У манастиру Високи Дечани у молитвеном присуству великог броја верника свечано је прослављена храмовна слава – Вазнесење Господње, Спасовдан, 13. јуна 2024. године. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије началствовао је на светом евхаристијском сабрању уз саслужење свештенства и свештеномонаштва.

М. Петровић

На крају свете Литургије извршен је литијски опход око храма, а затим су освештани славски дарови.

Поучавајући сабране беседом, Преосвећени Епископ Теодосије је нагласио да су манастир Високи Дечани најочуванији храм који су Немањићи подигли и додао:

"Ова предивна света обитељ, овај храм, најлепши у најочуванији од свих храмова које су Немањићи и сви потоњи владари подигли у нашем роду. Он усправно стоји, достојанствено као што се Господ у слави узнео на небо, тако и овај манастир, ова црква стоји на овом месту указујући на преславно Вазнесење Христово и указујући нама шта нас чека после овог привременог живота у вечном животу на небу, царству Христовом. Заиста је Свети краљ највише учинио за свој род и његов боравак овде у овом храму, у овој обитељи чини преславна дела Божија и многи који долазе сведоци су тога. Долазе овде по благослов да захватају од живе воде Христове од које се не жедни. Благодат Божија свакога обасипа и Свети краљ даје оно што је Христово, оно што је непролазно, вечно, за шта живимо. И ова света обитељ и монаси ове свете обитељи живећи овде, трудећи се, подвизавајући се спашавају своје душе али чине да и ова светиња живи и у времену тешком када су многи скептици и када многи сумњају у будућност нашу. Довољно је да дођу овде и да погледају колико Васкршње радости има у овој светој обитељи."

Владика је позвао вернике да своје бриге препусте Господу и да се уздају у молитве светог краља Стефана Дечанског, те пожелео срећан празник и храмовну славу свима присутнима, молећи се за благослов и очување манастира и свих који га посећују.

“Своје бриге препуштај Господу а Господ зна шта је нама потребно, шта је за нас најбоље. Молитвама Светога краља великомученика нека је срећан данашњи празник, храмовна слава ове свете обитељи. Да Господ сачува игумане, монахе, све оне који долазе овде на поклоњење у ову свету обитељ као и у све друге светиње да би се славило име Божије.”.

Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска
М. Петровић
М. Петровић

Повезане вести

Вести