ЧЕТВРТАК, 13. 6. 2024 - 11:18

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у Вазнесењском храму: У сваком слављу слави се најпре Господ (ФОТО/ВИДЕО)

На празник Вазнесења Господњег, 13. јуна Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Београду.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживали су Првојерарх Руске Заграничне Цркве,  Митрополит источно-амерички Николај, Митрополит берлински и немачки Марко, Архиепископ монтреалски и канадски Гаврило, Епископ лондонски и западноевропски Иринеј,  Епископ аустралијско-новозеландски Силуан, Епископ ваљевски Исихије,  Епископ Штутгардски Јов, Епископ липљански Доситеј, викар Његове Светости, архимандрит Нектарије, генерални секретар Светог архијерејског синода СПЦ, свештенство и свештеномонсштво двеју Православних Цркава у молитвеном присуству бројног верног народа.

У својој поучној беседи Патријарх Порфирије је истакао да слава коју слави хришћанин, није слава од Бога Светога.

"У сваком слављу слави се најпре Господ. Њему нека је слава, изговарамо непрестано безброј пута у току дана, а има и оних који исто онолико колико дишу колико и славе Богу. Зашто, зато што то приличи Богу, али и у исто време с тога што славећи Бога ми славимо и човека, славимо људску природу. Славимо себе, али прослављамо себе у складу и по правилима многих идеологија од овога света која су далеко Јеванђеља Христовог, Јеванђеља Божијег. Или по идејама и идеологијама које су не дај Боже, на жалост има их, и против Јеванђеља Христовог. Ми прослављајући у слављу Божијем и људску природу, прослављамо је онаквом каквом је Бог замислио, онаквом какав је и смисао и суштина и циљ њеног стварања, тј. њеног постојања. Прослављамо здраву и нормалну људску природу. У слави прослављање је молитва, ми имамо молитву и за оне које смо малопре поменули, не зато што мислимо да смо ми бољи од њих, него што знамо да је љубав и милосрђе Божије у односу
према сваког човека, оно које покрива сваку слабост. Спасовдан је литургијско прослављање Вазнесења Господњег на небу", поучио је Његова Светост.

Након свете архијерејске Литургије, уследио је опход око храма, као и парастос невино пострадалим грађанима Београда 1941. године.

Затим је испред храма преломљен славски колач и освећени су славски дарови.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести