НЕДЕЉА, 26. 5. 2024 - 17:41

Извор: Епархије СПЦ

НЕДЕЉА РАСЛАБЉЕНОГ У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Недеља Раслабљеног, четврта недеља по Васкрсу, торжествено и молитвено обележена 26. маја у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег.

***

Митрополит Јоаникије богослужио у Манастиру Светога Николе

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије у четвртој недељи по Пасхи, Недељи раслабљенога, 26. маја, служио је Свету архијерејску литургију у Манастиру Светога Николе на Пелевом бријегу у Братоножићима.

***

Епископ будимски г. Лукијан у храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Сегедину

Епархија будимска

У недељу, 26. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан служио је свету архијерејску Литургију у храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Сегедину поводом прославе храмовне славе. После свете Литургије уследила је литија око храма а затим је Преосвећени Владика благословио славске дарове и пререзао колач. У порти храма приређен је културно-уметнички програм у извођењу полазника српског забавишта и школе Никола Тесла у Сегедину.

***

ЕПИСКОПИ ФОТИЈЕ И КОНСТАНТИН ОСВЕШТАЛИ ТЕМЕЉЕ ШКОЛЕ У Д. ЦРЊЕЛОВУ

Епархија зворничко-тузланска

Преосвећена господа епископи зворничко-тузлански Фотије и умировљени средњоевропски Константин служили су данас, у недељу Раслабљеног, Свету архијерејску Литургију у Д. Црњелову код Бијељине. Овом приликом су освештали темељ будуће школе и вртића ''Свети Сава'', а владика Фотије се обратио сабраним мјештанима и гостима.

***

Епископ милешевски г. Атанасије у манастиру Свете Тројице код Пљеваља

Епархија милешевска

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу четврту по Васкрсу– Раслабљеног, 26. маја 2024. године, Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља.

***

Епископ рашко-призренски г. Теодосије у цркви Свете Тројице у селу Родељ

Епархија рашко-призренска

У четврту недељу по Васкрсу, познату и као Недеља Раслабљеног, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, освештао је цркву посвећену Светој Тројици у селу Родељ код Лепосавића. Након чина освећења, Епископ је служио Свету Литургију, уз саслужење свештенства и верног народа Епархије.

***

Епископ пакрачко-славонски г. Јован у храму Рођења Светог Јована Претече у Манастиру Јасеновац

Епархија пакрачко-славонска

На празник Свете мученице Гликерије и Светог свештеномученика Риста, у недељу четврту по Васкрсу - недељу Раслабљеног - 26. маја ове године с вјерним народом и сестринством Манастира Јасеновац, свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Светог Јована Претече у Манастиру Јасеновац служио је Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован.

***

Епископ тимочки г. Иларион у храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару

Епархија тимочка

У Недељу раслабљеног, 26. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

***

Епископ нишки г. Арсеније у нишком Саборном храму Силаска Светога Духа на Апостоле

Епархија нишка

У недељу, 26. маја 2024. године, познату и као Недеља о Раслабљеном, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у нишком Саборном храму Силаска Светога Духа на Апостоле.

 

***

Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини

Епархија осечкопољска и барањска

У недељу Раслабљеног, 26. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је евхаристијским сабрањем у Светоуспенском манастиру у Даљ Планини.

***

Епископ шабачки г. Јеротеј у храму Покрова Пресвете Богородице у Лозници

Епархија шабачка

Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је служио 26. маја 2024. године, у Недељу раслабљеног, свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Лозници.

Повезане вести

Вести