ПЕТАК, 7. 4. 2023 - 11:33

Извор: ТВ Храм

Света архијерејска Литургија у Богородичној цркви у Земуну - Епископ Алексеј: Господ поштује нашу слободну вољу (ФОТО/ВИДЕО)

"Девојка Марија је била свесна да Бог одлучује о свему и Бог је њу изабрао, а она је својом вољом прихватила. Господ поштује нашу слободу, нашу слободну вољу. Она је могла да не прихвати и ми не бисмо имали Спасење и не би Господ извршио никакво насиље. Захваљујући тој радосној вести и њеном прихватању ми смо добили Спаситеља", рекао је Епископ Алексеј у литургијској беседи, у петак 7. априла 2023. године.

ТВ Храм

На празник Благовести Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија служио је свету архијерејску Литургију  7. априла 2023. у Богородичној цркви у Земуну.

Епископу Алексеју саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

"Ево Благовести, ево дивних вести, ево дивног празника који нам је донео велику радост, радост Спасења", поручио је  у поучној беседи Преосвећени Епископ.

И заиста ако срце ту не заигра онда нешто није у реду са њим. Ја се искрено радујем.  Пре свега што сам овде у храму који је под заштитом Пресвете Богородице. И то не први пут него други. Први пут пре четири и по године по жељи драгог ми пријатеља протјереја оца Небојше, старешине овог храма, донели смо из манастира Светог Луке мошти Светога Јована Руса. И ето сада други пут сам са вама. у овом дивном храму, лепо је и молити се, поготово што нас је мајка Божија на данашњи дивни празник Благовести сакупила, сакупила око Свете Чаше.

Ја бих волео данас да се заједно са вама духовно, умно и са срцем пренесемо у град Назарет. Назарет, пустињски цвет или цвет пустиње. Замислимо како је то било када је девојка Марија живела у дому
Јосифовом радила свакодневне послове и била у богомисљу. И тог данас десило се нешто чудесно, нико то у граду није знао нити је осећао тај велики догађај, највећи за нас, да архангел Гаврило посети овај град, каква је посета кад нас посећују наши највећи пријатељи анђели. Један од војсковођа, архангел Гаврило посећује дом девојке Марије.  Да замислимо какав је то био дијалог када се он појавио пред њом, какво је узбуђење било њено, нестрах. Кад се свети јаваљау и кад се андђели јављалу ту нема страха, ту има узбуђења од тог дивног сусрета. Човек се плаши само сусрета са ђаволом, јер он жели да се људи плаше.

Зато у Јеванђељу свугдје ћете видети да Христос каже "Не бој се кћери!". Ту је до изражаја дошло послушање девојке Марије. Зато је и постала Богородица, јер је прихватила из послушања да роди Спаситеља, нагласио је Епископ Алексеј.

Старешина Богородичне цркве у Земуну,  протојереј Небојша Тополић уручио је Преосвећеном Епископу Алексеју дар у знак благодарности, захвалности и љубави икону Богородице Земунске Краснице.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести