СРЕДА, 25. 9. 2024 - 13:50

Извор: TВ ХРАМ

Отворена стална изложбена поставка „Сала председника у Библиотеци САНУ"

Стална изложбена поставка „Сала председника у Библиотеци САНУ" свечано је отворена 25. септембра 2024. године у Свечаној сали САНУ.

ТВ Храм

На отварању су говорили академик Зоран Кнежевић, председник САНУ, академик Владимир С. Костић, председник САНУ од 2015. до 2023, и академик Миро Вуксановић, аутор изложбе.

Изложба је припремљена и постављена тако да посетилац на малом простору може брзо да сазна како је Српска академија мењала своје име од 1841. када су предлог за њено оснивање поднели Јован Стерија Поповић и Атанасије Николић, да види међашне датуме у њеној историји започетој владарским указима двојице Обреновића који су именовали првих осам чланова Друштва српске словесности, односно шеснаест првих чланова Српске краљевске академије.

У средишту поставке, на уједначен начин када је реч о избору података, налази се хронолошки именик свих двадесет и два председника Српске академије, од биолога који је на Тари пронашао оморику до астронома чије презиме носи један планетоид.

Стручни сарадници аутора изложбе били су Данка Кужељ и Драгослав Боро. Дизајнер поставке је Иван Станић. Коришћена је грађа из Архива, Библиотеке и Уметничке збирке САНУ и из Државног архива Србије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести