ПОНЕДЕЉАК, 2. 9. 2024 - 16:20

Извор: TВ ХРАМ

XVIII МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХРИШЋАНСКЕ АРХЕОЛОГИЈЕ

Осамнаести међународни конгрес хришћанске археологије, за који је предложена тема „Рано хришћанство између литургијске праксе и свакодневног живота“ свечано jе отворен у понедељак, 2. септембра 2024. године, у Свечаној сали САНУ. Његово Преосвештенство Епископ јегарски и изабрани лондонски и великобританско-ирски Нектарије прочитао је писмо обраћања Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија.

ТВ Храм

Овај догађај је јединствена прилика да се у Србији окупе светски реномирани истраживачи раног хришћанства, који ће са српским колегама разменити своја знања и искуства, а пружиће се и изванредна могућност за промоцију културе, науке и духовних вредности у Србији. Треба нагласити да Конгрес представља место на коме се може истаћи потреба заштите хришћанског наслеђа, посебно на Косову и Метохији.

Организатор Осамнаестог конгреса је Археолошки институт, чија је кандидатура за то једногласно прихваћена на последњем, Седамнаестом конгресу хришћанске археологије у Утрехту, Холандија, 2018. године. Тиме су потврђени посебан значај и домети српске археологије, као и богатство споменичког наслеђа које баштини и презентује на својој територији.

Конгресу траје до 6. септембра и њему ће присутвовати 200 стручњака, који ће поред Београда, где се одржава конгрес, обићи и ранохришћанске споменике на подручју Србије (Сирмијум, Ромулијана, Наисус и Царичин Град).

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести