НЕДЕЉА, 1. 9. 2024 - 15:43

Извор: СПЦ

Генерални секретар Светског савета цркава у посети Српској Патријаршији

Пастор Џери Пилеј, генерални секретар Светског савета цркава, почетком наредне седмице боравиће у посети Српској Патријаршији.

СПЦ

Програмом посете предвиђен је сусрет и разговор са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Порфиријем, високодостојницима других Цркава чланица Светског савета цркава, сусрет са професорима Богословског факултета. Пастор Пилеј посебан значај даје боравку у Епархији рашко-призренској и упознавању са полажајем српској народа и његове Цркве на Косову и Метохији.

„Суочавамо се са питањем правде, прогона и систематског насиља… Ми се не окупљамо само због служења, молитве и благодарности – што јесте наравно јако важно – него и да преобразимо свет како би га обасјали Слава, Љубав и Правда Божја“, важна је порука и мисао водиља велечасног Пилеја.

Пастор Џери Пилеј је рођен 1964. године у Јужноафричкој Републици. Његова породица је индијског порекла. Теологију је дипломирао на Универзитету Дурбан-Вествил 1986. године, а на истом Универзитету је магистрирао мисиологију и историју Цркве 1988. године. Докторски рад из Историје Цркве и Новог Завета одбранио је 2002. године на Универзитету у Кејптауну. Као пастор је служио у Презвитеријанској цркви у више јужноафричких градова. Обављао је дужности генералног секретара Уједињене презвитеријанске цркве Јужне Африке, члана Централног комитета Јужноафричког савета цркава, председника Светске заједнице цркава реформације. За генералног секретара Светског савета цркава изабран је 2022. године, што подразумева сву извршну одговорност у раду целокупног Савета чији је званични представник.

Светејши г. Порфирије очекујући са добродошлицом високог госта, истиче да је екуменски дијалог у природи Цркве. Рад Светског савета цркава и других значајних екуменских организација Патријарх види као израз тежње ка јединству међу хришћанима различитих конфесија, тежње која има одзив и разумевање и код православних Срба. Учешће Српске Патријаршије у раду Светског савета цркава представља  сведочење свим хришћанима о православној вери и љубави коју имамо и према свима другима који нису православни. Наша мисија није различита од оне на који су позвани апостоли, а то је да сведочимо о Васкрслом Господу до краја васељене. Православна Црква има саборну и сотериолошку одговорност за спасење целог света, целе Божје творевине.

Повезане вести

Вести