ПЕТАК, 12. 7. 2024 - 15:27

Извор: TВ ХРАМ

КРАЉЕВСКА ПОРОДИЦА ОДАЛА ПОЧАСТ КРАЉУ ПЕТРУ I И КРАЉЕВИЋУ ТОМИСЛАВУ

Поводом 180. годишњице рођења једног од највољенијих владара Србије, Њ.В. Краља Петра I, и 24. годишњице од смрти Њ.К.В. Принца Томислава, Њ.К.В. Престолонаследник Александар, Њ.К.В. Принцеза Катарина, Њ.К.В. Принц Александар, Њ.К.В. Принц Михаило и Њ.К.В. Принцеза Љубица, одали су данас почаст преминулим члановима династије Карађорђевић у маузолеју Краљевске породице, Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

ТВ Храм

„Данас, на Дан Светих апостола Петра и Павла, сећамо се двојице чланова наше династије, чији је живот нераскидиво повезан за овај дан. 11. јула 1844. године, пре 180 година, на овај празник рођен је мој прадеда Краљ Петар I, док је његов потомак, мој драги стриц, Краљевић Томислав, преминуо на Петровдан, 12. јула 2000. године. Стога смо се као породица окупили данас на Опленцу, да им одамо пошту, да се присетимо њих и њиховог наслеђа.

Како је ово велика годишњица Краља Петра I, сетимо се, био је велики владар једне географски мале, али снажне и поносне земље, који је свој народ водио у најтежим тренуцима, делећи са њим сва страдања и искушења. Краљ који је био поштован чак и од републиканаца, суверен који је био прави, живи пример краља у уставној парламентарној монархији, оснивач демократије, заштитник права свог народа, бранилац слободе, уставности, законитости и парламентаризма. Благословени смо што живимо у земљи у чије темеље је уграђено наслеђе Краља Петра I. Цитираћу речи које је он изговорио, којима се водио током целог живота - „Без љубави народне, слаби су престоли земаљски", рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Свету Литургију и помен Краљевићу Томиславу служили су свештеници из Тополе, а након богослужења, Њихова Краљевска Височанства су провела време у разговору у Кући Краља Петра Првог.   

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести