ПЕТАК, 24. 5. 2024 - 15:54

Извор: Храм Светог Саве

Са Србима на Кипру и обилазак његових светиња (ФОТО)

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и заузимањем настојатеља Спомен-храма Светог Саве на Врачару, викарног Епископа ремезијанског г. Стефана, у четвртак 16. маја 2024. год. кренули су на поклоничко путовање светињама Кипра, појци Певнице Цркве Светог Саве на Врачару, заједно са парохом светосавским протојерејем Предрагом Продићем.

Храм Светог Саве

У петак 17. маја обишли су Архиепископију- цркву Светог Јована, нови Саборни храм посвећен св ап. Варнави, цркву Пресвете Богородице Фанеромени из XV века, метох манастира Кикос посвећен св. Прокопију, а у вечерњим часовима имали су посебну част да их у Митрополији Лимасолској угости Високопреосвећени Митрополит Лимасола г. Атанасиос. Захваливши Митрополиту на љубави као и благослову који је подарио српској појачкој групи и целом српском народу, отац Предраг је пренео срдачне поздраве Свјатјешег Патријарха г. Порфирија, Владике Стефана, као и братства Светосавског Храма, даривавши Митрополита поклонима, док су Појци отпојали песму св. Владике Николаја Велимировића “Ви сте земљи со”, уз превођење песме протинице Амалије, српкиње родом из Приштине. Митрополит је поучио ходочаснике у пријатном сусрету све их даривавши при одласку.

У суботу ујутро група је дошла у Лимасол, у храм посвећен Светом Сави Освећеном, где се по благослову Митрополита, једном месечно служи Света Литургија на српском језику у јужном параклису посвећеном Светом Сави српском, у коме се сабирају Срби који живе и раде на Кипру. Светом Литургијом началствовао је отац Предраг, уз саслужење: оца Борислава из Пафоса, оца Пантелејмона из Лимасола и домаћина старешине храма Светог Саве, оца Филијаса, уз одговарање појаца из Београда.

Поводом празника Преноса моштију Светог Саве, наши Срби са Кипра припремили су славске дарове колач и жито као и послужење за све присутне вернике, међу којима је био и доскорашњи Амбасадор Кипра у Србији г. Деметриос Теофилакту.
Отац Предраг се на крају Литургије захвалио оцу Пантелејмону, који служи Свете Литургије на српском језику у Лимасолу и Никозији и који је научио српски језик студирајући у Београду, као и оцу Филијасу на бризи о Параклису који се тренутно иконопише.

По повратку ка Ларнаки поклоничка група је посетила Богородичин манастир Амиру где се налази чудотворна икона Мајке Божије из 4. века, где их је дочекала мати Игуманија са сестринством. Тај манастир, као манастир великих чуда, благословио је и сам старац Порфирије, иако никад није био у њему.
У недељу 19. маја поклоници из Србије молитвено су присуствовали Светој Литургији у Ларнаки у цркви где се чувају мошти св. Лазара Четверодневног, на којој је саслуживао отац Предраг. После причешћа, свештеници заједно са верним народом су учинили опход око цркве уз појање васкршњег тропара. По кипарском обичају сви присутни су прошли испод иконе Васкрсења Христовог ушавши потом у цркву. Појци су заједно са оцем Предрагом отпевали и снимили песму о Лазару Четверодневном као и Тропар Светом Лазару, испред Његових целебних моштију и у Крипти на Његовом гробу.

Сутрадан пред полазак су посетили цркву Пресвете Богородице Ангелоктисте из III века у селу Кити надомак Ларнаке, прелепо дело византијске уметности. Мозаик у апсиди и олтару је толико леп да су, како им је рекао један старији човек, одборник, то сигурно урадили анђели пре 1.600 година.

У свим светињама које су посетили за неколико дана, могли су се чути предивни гласови појаца из Певнице Светосавске цркве, који су својим вишегласовним појањем српских духовних песмама, испуњавали срца својих слушалаца, мамећи по неку сузу која се могла видети у њиховим очима.

Напуштајући Кипар и његове Светиње поклоници су понели у Београд благослове светитеља и светих људи, који су нештедећи благодат даривали ову необично малу, али надасве посебну поклоничку групу.

Храм Светог Саве
Храм Светог Саве
Храм Светог Саве
Храм Светог Саве
Храм Светог Саве
Храм Светог Саве
Храм Светог Саве
Храм Светог Саве

Повезане вести

Вести